В спора относно израелската офанзива в Рафах Международният съд се произнесе в полза на Южна Африка. Съдът постанови, че Израел трябва да спре офанзивата в града в южната част на ивицата Газа. Южна Африка подаде спешна молба за това на 10 май. Страната твърди, че целта е да се предотврати геноцид срещу палестинците.

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа продължава да се влошава, обяснява съдът в решението си. В Рафах тя вече е "катастрофална". В допълнение към прекратяването на офанзивата в Рафах съдът нареди на Израел да представи в срок от един месец доклад за напредъка, постигнат при изпълнението на мерките, разпоредени от съда.


Първоначално Израел не реагира. Правителството на Нетаняху заяви, че "никоя сила в света" няма да му попречи да защити собствените си граждани и да предприеме действия срещу „Хамас“ в ивицата Газа.

"Ние не щурмуваме Рафах, но действаме внимателно и прецизно", подчерта преди това говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Израел иска да разбие последните останали батальони на „Хамас“ в Рафах. Последното настъпление в ивицата Газа започна на 6 май в източната част на Рафах и предизвика много международни критики.

Решенията на Световния съд са задължителни. Съдиите на ООН обаче нямат правомощия да принудят дадена държава да ги изпълни. Те обаче могат да призоват Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия по въпроса.

В края на декември миналата година Южна Африка предяви иск срещу Израел пред Международния съд за предполагаеми нарушения на Конвенцията за геноцида по време на войната в Газа. В края на януари съдът вече разпореди незабавни мерки и инструктира Израел да направи всичко възможно, за да предотврати геноцида в ивицата Газа. С оглед на влошаването на ситуацията във военната зона и заплахата от глад Южна Африка вече беше поискала допълнителни мерки. Съдът се съобрази с това през март.

Израел многократно отхвърля обвиненията в геноцид и се позовава на правото на самозащита след нападението на „Хамас“. Войната в Газа беше предизвикана от клането в Израел на 7 октомври миналата година, извършено от терористи от „Хамас“ и други ислямистки групировки, при което загинаха около 1140 души. Около 250 души бяха взети за заложници в ивицата Газа.