Руският президент Владимир Путин отправи предупреждение, че страната му ще бомбардира "дребните европейски страни", които позволяват на Украйна да използва изпратеното от тях оръжие срещу цели на територията на Русия и които уж възнамерявали да изпратят свои войски на фронта.

"Дребните европейски страни особено много трябва да си направят равносметка с кого си играят - те трябва да си припомнят като правило, че са държави с неголеми територии, но с много гъсто население", обяви държавният глава по време на визита в Узбекистан.

"Ние при всички случаи ще направим това, което смятаме за нужно, без значение кой ще бъде на територията на Украйна. И те трябва да са наясно с това", заплаши той и изтъкна една от най-глупавите руски опорки от началото на войната - че Полша иска да завладее Западна Украйна. "Ако заедно с поляците влезе контингент от европейски държави в Украйна, останалите ще си тръгнат, но поляците никога".

Той обяви, че към днешна дата единствените легитимни власти в Украйна са Върховната рада и нейния председател, тъй като украинският президент Володимир Зеленски продължава да управлява въпреки липсата на избори в страната (по график те трябваше да се проведат на 31 март, а новият мандат на лидера да стартира на 20 май).

Избори в Украйна няма как да се проведат заради ежедневните бомбардировки на Русия. Избирателните секции биха се превърнали в удобна мишена за агресора, който по време на кървавата си кампания многократно атакува цивилни обекти, за да всява страх сред украинското население.

За сметка на това в средата на март Путин бе избран за рекорден пети мандат: с 90% одобрение при нула прозрачност на изборите и дисквалифициране на единствения антивоенен кандидат-президент.