Ако сте скептични за борбата с коупцията, не сте прави: "цели" 48 дела за престъпления, дефинирани като корупционни, са се завъртели през 2023 г. през Върховния касационен съд. Това става ясно от нарочната секция в годишния отчет на ВКС, който вчера бе представен и на Съдийската колегия на ВСС.

От тях 6 са „случаи на корупция на високо равнище“, като по всички са постановени решения от Върховния касационен съд. Така сред лицата заемащи висши публични длъжности, четем за процеса срещу ексшефа на Митница "Свиленград" Тодор Караиванов. Там деянието, за което е обвинен (подкуп), е от не съвсем близката 2015 г. В една част ВКС намаля наказанието от 4 г. ефективно на 3 г., условно, в другата връща делото на АС-Пловдив за ново разглеждане.

В същата графа "същински корупционни престъпления" има само още едно дело - на ексшефа на ДАИ Плевен Николай Николов. Той бе оправдан, но сега ВКС връща делото за ново разглеждане.

В друга група дела - срещу длъжностни лица "с вероятен корупционен мотив", е това срещу ексшефа на софийската Окръжна болница "Св. Анна" Димитър Димитров. Той бе обвинен в бестопанственост за това, че внесъл част от парите на лечебното заведение в гръмналата КТБ (за сведение - банката фалира и бе затворена през далечната 2014 г. - б.р.). Той окончателно получава наказание "пробация" 6 месеца.

Нататък вървят все по-големи "хитове", но само за най-паметливите. През 2023 г., както вече се писа, ВКС окончателно оправда бившата съдийка Румяна Ченалова. Там "чорапът" се заразплита през далечната 2014 г., като бившият френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан посочи "гнили ябълки" в съдебната система - в частност, защото с помощта на съда е откраднато френско дружество.

После прокуратурата показно и с всичка сила се стовари върху Ченалова (която междувременно остави съмнения, че е автор на записите за "двете каки", на които става ясно как се управлява и "опрасква" задкулисно системата б.р.).

Тя бе оправдана на всички инстанции, включително от ВКС през октомври 2023 г.

Другото залегнало в статистиката дело за престъпление "с вероятен корупционен мотив" е това срещу бившата прокурорка от най-ниското ниво - Районна прокуратура-Перник, Райна Бачева. На две инстанции тя е осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка и друго за катастрофа. Наказанието е 6 месеца условно, а ВКС го е потвърждава. Покровителстото над врачката, подвизаваща се под творческия псевдоним Гюлшен Ходжа, е извършено в... началото на 2013 г.

Но всичко това са "горещи истории" на фона на оправдателната присъда срещу... "В. Д. Д., изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Топлофикация София“ АД"

Обвиненията са за длъжностно присвояване в особено големи размери и, разбира се, става въпрос за отколешния шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров-Топлото - вечния обвиняем или подсъдим.

Първата му оправдателна присъда на СГС е от 2016 г. а "приключенията" му със съдебната система започнаха през 2006 г., като първоначално изслуша осъдителна присъда от 14 г. затвор. Сега ВКС потвърждава оправдаването.

Останалите дела до посоченото число от 48 са срещу лица, които не заемат висши публични длъжности. Разбирайте: инспектор от "Инспекция по труда", взел 500 лв, двама от ДАИ-Пловдив, други двама от НАП, взели 2000 лв., още извършители от с. Тракия, подкупени, за да не проверяват тежестта на камионите, цяла купчина катаджии и гранична полицайка...

Четем и за първото дело, водено у нас от европейски делегиран прокурор, срещу експерта от ДФ "Земеделие" Траян Д. През 2021 г. на бензиностанция той получи от земеделски производител "забележителните" 5000 лв. рушвет, за което е осъден на 6 месеца условно.

Както и за още няколко, които попълват статистиката, но всъщност са срещу хора, дали подкуп.

Всички те обаче могат да бъдат обобщени с една дума - кокошкарски