Сериозно количество живак е намерено в Перник, съобщиха на брифинг от районната прокуратура, местните власти и полицията в миньорския град. Сто и петдесет килограма от течния метал са се намирали в склад на частно производствено предприятие на територията на града, а други 50 килограма са били изнесени и са намерени от органите на реда извън склада.

В помещението са съхранявани още киселини, основи и други опасни вещества, добавиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

(Клуб Z напомня, че например покойният ромски барон Кирил Рашков - Цар Киро получи осъдителна присъда заради притежание на около половин кило от общоопасното вещество - бел. ред.).

"На 22 април т.г. в Районна прокуратура-Перник постъпиха материали от извършена съвместна проверка от органите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), както и Областната дирекция на МВР в Перник след достатъчно събрани данни за извършване на престъпление на територията на Перник за управление на опасни отпадъци по неустановено от закона ред", посочи говорителят на районната прокуратура Христофор Рачев.

Той добави, че на същата дата е образувано досъдебно производство в Районната прокуратура в Перник, като в хода на разследването е събран екип от трима проверяващи прокурори.

"Разследването се провежда и към момента от следователи към Националната следствена служба. В резултат на това са извършени активни мероприятия и други процесуални действия", каза още говорителят, цитиран от БТА.

Събрани са доказателства за виновността на две лица за извършени от тях отчуждителни действия по повод опасни и отровни отпадъци. По отношение на тях предстои предявяване на съответните постановления в предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред и срок. Към момента продължават да се извършват действия по разследване, включително и на терен, заяви Христофор Рачев.

"След образуването на досъдебното производство и предвид спецификата и характера на неговия обект потърсихме и получихме незабавно съдействие от окръжния прокурор, ДАНС, ОДМВР и кмета на община Перник с цел обезопасяване и запечатване на складовото помещение, в което са се намирали отровните вещества, обясни районният прокурор на града Гергана Малиновска и допълни, че е намерено място за съхранението на изнесените вещества.

"В резултат на това към момента е елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашени живота и здравето на гражданите на Перник", каза още Малиновска. 

На брифинга стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива.

От прокуратурата поясниха, че повече информация по случая ще бъде дадена при последващо развитие на разследването, тъй като продължава процесът по събирането на доказателства.

Ето и съобщението, което разпространи по-късно пресцентърът на Апелативна прокуратура-София:

Районна прокуратура – Перник ръководи разследване по досъдебно производство за управление на опасни отпадъци не по установения в закона ред

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник се водят действия по разследване за извършено общоопасно престъпление - управление на опасни отпадъци не по установения в закона ред в складово помещение в гр. Перник.

Досъдебното производство е образувано на 22.04.2024 г. във връзка с постъпили материали от извършена съвместна проверка от органите на ДАНС и ОД на МВР – Перник.

Незабавно е бил сформиран екип от трима наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Перник, като към настоящия момент разследването се извършва от екип следователи от Националната следствена служба.

След събрани достатъчно доказателства в наказателно-процесуалното качество на обвиняеми са привлечени две лица. Предстои да им бъдат предявени обвинения за отчуждаване на отровни вещества – метален живак с висока чистота (99,99%), в складовото помещение в гр. Перник.

Понастоящем екипът от следователи продължава да извършва действия по разследването и други процесуални действия, включително и на терен.

С оглед спецификата и характера на предмета на разследването Районна прокуратура – Перник незабавно потърси съдействие от окръжния прокурор в гр. Перник, Държавна агенция „Национална сигурност“, Областната дирекцията на МВР - Перник и кмета на Община – Перник. Предприети са действия за обезопасяване и запечатване на склада, в които са се съхранявали отровни и опасни вещества, установено е местонахождението на частично изнесените такива и е намерено подходящо място за съхранението им. Изцяло е предотвратена възможността от извършване на действия, които биха застрашили здравето и живота на гражданите на гр. Перник или замърсяването на околната среда.