Искам да благодаря на постоянния представител на България в ООН Лъчезара Стоева, че въпреки натиска, е удържала.

Не знам дали всички си дават сметка колко сериозно нагоре във властта е проникнало руското влияние, че да стигнем до там от вносители на резолюцията за геноцида в Сребреница от босненската сръбска армия, да се превърнем в държавата, която оказва натиск върху собствения си представител да гласуваме "въздържал се".

Господин Главчев, Вие сте служебен премиер. Как си позволявате да изпращате указания, които противоречат на цялата външна политика, позиция и въобще на позиционирането на България в цивилизования свят?

Искам да цитирам част от отговора на постоянния ни представител в ООН до господин Главчев, в който тя отказва да се подчини на указанията:

"Промяната на публично заявена и официализирана позиция (...), при условие че не са настъпили никакви обективни обстоятелства за това (...) е заключително краен акт, който би могъл да бъде обяснен само с външен натиск и би донесъл тежки щети на имиджа на България сред международната общност. Би бил в противоречие на отстояваните от нас евроатлантически ценности."

Самият Вучич признава: "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи".

Вярвал бил. Не е вярвал. Натискал е премиер на друга държава с дългата руска пръчка.

Аз знам, че не е много приятна темата да си говорим как цялата ни национална сигурност е пробита и реално чужди сили директно са хванали ръката на Главчев и са подписали указанието да гласуваме "въздържал се", но трябва да се говори.

Трябва да се говори. И обещавам, че утре ще говоря за демография, за социални политики и образование, както би трябвало да правя, защото това са ми темите, но днес всички трябва да обърнем внимание, че служебният ни премиер и цялото управление на страната се дирижира от друга държава.

Радев в Унгария, Главчев с Вучич, всичко става наистина много сериозно.

Инак, снимките ви със Столтенберг станаха супер, колеги. Много добре изглеждате всички. Браво, господин премиер.

Навремето, кагато бях малка, баща ми ме качваше на една надуваема лодка, влизахме в морето и аз започвах да викам "хайде, тате, към Съветския съюз"

Та, тези, които позиционираха Главчев - колегите от ГЕРБ и ДПС - пак искам да ви попитам, вие накъде сте тръгнали с вашата надуваема лодка? Да знаем, просто.