Служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, е поискал България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г.

Това става ясно от публикация на сайта Bird, според която Главчев е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева "скандална грама", разкриваща "безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България". Пак според материала "до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода".

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Божидар Божанов съобщи във фейсбук, че отправил въпрос до Димитър Главчев за случая. Бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров пък смята, че при тази ситуация Главчев следва да подаде оставка.

Лъчезара Стоева отказва на Главчев и България подкрепя резолюцията, на която е съавтор. Това разкриват дипломатически документи, които bird.bg публикува.

На 23 май 2024 г. служебният премиер изпраща грама до Ню Йорк:

Проекторезолюцията на ООН обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, включително отговорните за него. В нея не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава, подкрепяна от Руската федерация, предприе интензивни дипломатически совалки, за да провалят приемането на резолюцията. 

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи, без да се обяснява. Но в 12 без 5 премиерът Главчев изпраща грама, в която изисква от постоянния ни представител да гласува “въздържал се”, противно на водената политика до момента.

Лъчезара Стоева отказва да изпълни тази директива на Главчев и отговаря с четири страници аргументи, в които разяснява защо България не може да направи такова салто-мортале в последния момент и как такава промяна би се отразила на репутацията на държавата.

България гласува "За" резолюцията за Сребреница.

Тя бе приета, след като 84 страни гласуваха в подкрепа на документа, 19 бяха „против“ (сред тях - Русия и Китай), а 68 - „въздържал се“.

Според bird.bg случилото се няма как да е самоинициатива на Димитър Главчев, а е резултат от „спуснати инструкции“ от бившия премиер Бойко Борисов.

Припомня се, че сръбският мафиот Сретен Йосич – Йоца Амстердама, излежава присъда в Сърбия след като беше осъден през 2010 г. на 15 години затвор за поръчка на убийството на Горан Мариянович. От 2013 г. той е в затвора Забела в Пожаревац и скоро предстои да излезе на свобода.

Счита се, че Сретен Йосич има силен мотив да навреди на Борисов. По думите на Йосич пред белградския съд, Борисов не е спазил уговорка да му осигурява чадър за пребиваване в България.

“В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов – собственик на футболния клуб “Локомотив”, с който бях свързан чрез бизнес, защото той беше легален търговец на оръжие”, казва Йосич по време на процеса си в Белград.

Тогава Борисов отрече казаното от сръбския мафиот и отговори:

“По време на работата ми като главен секретар на МВР Сретен Йосич бе издирен, задържан и екстрадиран в Холандия по искане на Холандското правителство.“

За споменатия от Йосич бизнесмен Николай Гигов е известно, че е близък до ГЕРБ. Дъщеря му е парламентарен сътрудник на евродепутата от формацията Емил Радев.

Аргументът за съдбата на Йосич е бил използван от сръбския президент Вучич пред Бойко Борисов, за да бъде повлияно на позицията на България и тя да бъде променена в последния момент, посочват от bird.bg, като се позовават на техни анонимни източници.

Знак, че президентът на западната ни съседка е очаквал от страната ни да гласува в полза на Сърбия, е и изразеното разочарование впоследствие.

"Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните пет минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от години демонстрира топли връзки с Вучич, който е близък до руския президент Владимир Путин. Борисов дори му подари картина, запечатала момент от строежа на т.нар. Балкански поток.

Засега няма реакция нито от премиера Димитър Главчев и Министерския съвет, нито от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Скандалът набира сила в контекста на кампанията преди изборите „2 в 1“ - за Народно събрание и Европейски парламент, които са насрочени на 9 юни.

Вече има първи реакции, като те са от страна на представители на ПП-ДБ.

Стефан Тафров, който е кандидат за евродепутат, написа във фейсбук:

„От сайта bird.bg разбирам, че преди няколко дена премиерът и външен министър Димитър Главчев е наредил България да оттегли съавторството си от резолюция, внесена в Общото събрание на ООН, с която се осъжда геноцидът в Сребреница. Изтегляне като съавтор под сръбски натиск и по-лошо - въздържане, което не се прави в ООН, би било позорен акт и предателство на националния интерес. Ако действително Главчев е направил това, настоявам той веднага да си подаде оставката! Припомням, че за три седмици след 11 юли 1995 г. във и около градчето Сребреница, днес в Източна Босна и Херцеговина, са убити над 8000 мъже и момчета мюсюлмани от части на босненската Сръбска армия на Република Сръбска. През 2004 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия на ООН определи деянието като геноцид. Това бе потвърдено и от Международния съд на ООН през 2007 г.“

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов е отправил въпрос по реда на парламентарния контрол към Димитър Главчев. Той пита: кога е настъпила промяната в позицията на България; кой, кога и по чие разпореждане е изготвил грамата до постоянния ни представител в ООН и тя съгласувана ли е с ресорните дирекции във Външно министерство; както и – провеждани ли са официални разговори с представители на Република Сърбия от Главчев или член на неговия политически кабинет през май.

Последва и позиция на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В нея се посочва, че в случая Белград е била подкрепена от Русия и от държави с прокремълска външна политика като Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия и др.

„Нито една страна в ЕС не гласува против резолюцията. Изпълняващият безотказно указанията на Борисов и Пеевски служебен премиер и външен министър няма мандат да подменя външнополитическата посока на България и да подкрепи проруската външна политика в ООН. Димитър Главчев и съветниците му трябва да съзнават, че конструктивното развитие на Западните Балкани не може да мине през замитане под килима на геноцида от Сребреница. Равноотдалечената и обединителна позиция на България няма как да се изразява в заличаване на паметта за убитите над 8000 босненски мъже и момчета.

Актът на Главчев не е изненадващ. Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца“,
посочват още от ПП-ДБ.