На няколко видеоклипа от Иновативна детска градина "Фантазия" във Велинград се вижда учителка, която скубе, бие и малтретира деца от детската градина. Това предаде БНТ.

На показаните днес кадри (с които бащата на пострадало дете така и не обясни как се е сдобил) жена ядосано влачи дете като парцалена кукла, на други - хвърля нервно предмети и завивки.

Част от клиповете може да видите тук.

Според бТВ, предполага се, че видеата са от камерата за външно наблюдение в детска градина "Фантазия", но това тепърва ще се установява.

По-късно през деня БНР съобщи, че след самосезиране на прокуратурата директорката на иновативната детска градина е задържана. Мая Якимова е в ареста на РУ - Велинград. 

Въпросният баща разказа сутринта, че детето му често се е прибирало с белези от "Фантазия", а в свободен разговор и други родители са му доверявали, че техните деца също имат следи от насилие. Обяснението винаги било едно - че децата сами си ги причиняват помежду си.

Родители са разпознали жената от клипа - по думите им това е една от възпитателките.

Петър Томанов, баща на едно от малтретираните в клипа деца, разказа пред БНТ:

"Казах на леличката, която е там, но те само отричат. Казват, че между децата си стават тези спорове и накрая получих клипа, който сте гледали.

Детето ми не е толкова голямо и не е от разговорливите, но на няколко пъти обяснява, че щял да слуша, защото "леля Нели нямало да го затваря в тоалетната".

Бащата твърди, че 5 пъти е търсил среща с директорката на забавачката, но кабинетът ѝ постоянно бил заключен.

"Все отсъства някъде по работа. Аз искам да си изместя детето в друга група, но не мога да го направя, защото постоянно я няма. Други родители също са се оплаквали, казват, че и те са откривали белези по телата на децата си и все са им казвали, че децата се бият".

Засега няма никакво изявление от самото детско заведение.

Велинградчани са силно възмутени и призовават институциите да вземат мерки. За днес е планиран протест на родители не само от въпросната детска градина, а и от други детски заведения в града, допълва БНТ.

Кметът на Велинград Костадин Коев съобщи за бТВ, че следобед по негова заповед ще заседава комисия, която да провери сигнала.

След задържането на директорката местната прокуратура е насрочила изявление в 16 ч.