Сграда на ул. "Велико Търново" 32 в София, която бе съборена, преди да получи статут на недвижима културна ценност, трябва да бъде построена отново. Това е разпоредило Министерството на културата на нейния собственик, съобщава "Дневник". Сградата е била разрушена през февруари 2022 г.  Административният акт трябва да бъде потвърден пред съда.

Имотът е в самия център на София, близо до "Докторски паметник", а двуетажната къща се определя като напълно запазен образец на българския модернизъм от 30-те години на ХХ век.

Заповедта на зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев е издадена на 12 април. В нея се нарежда "да се изготви проект за преизграждане на сградата". Разрушената къща е била паметник на културата от 1976 г. до 1993 г., когато без мотиви статутът ѝ е отнет заедно с още 31 обекта в София.

"Обектът притежава научна и културна стойност като представител на типа богата еднофамилна къща от началото на 30-те години на ХХ век, изградена в стила на модернизма между двете световни войни. Преди нейното събаряне сградата е била със съхранена във висока степен материална и образна автентичност", се посочва в мотивите на заповедта.

В Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) се съхраняват строителните книжа - проектът, чертежи и скици на автентичната сграда, което ще улесни преизграждането в автентичния ѝ вид.

Установено е, че тя е построена през 1934 г. по проект на арх. Владимир Весов (1892 - 1967 г.), родом от Прилеп, Македония. В нея са живели Роберт Карл Браун - директор на дружество "Гларус", и съпругата му Хедвига Ана-Мария.

След 1944 г. къщата на ул. "Велико Търново" 32 е предоставена на тогавашното Бюро за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК) - държавна структура, която управляваше имотите, ползвани от чуждите дипломати. След това на този адрес е било посолството на Индонезия, а по-късно - на Хърватия, до 2014 г. През 90-те години имотът е реституиран на наследниците на Роберт Браун, които са родени в София, но са германски граждани.

През 2009 г. имотът е придобит от "Арко Асет риалти". Фирмата придобива 77% от сградата с площ 132 кв.м и 640 кв.м дворно място чрез замяна с полумасивна къща от 40 кв.м в село Кошов, община Иваново, и доплащане на 90 хил. евро. Продавачи са двама германски граждани, родени през 1923 и 1932 г. в София, на които е върната с реституция. По-късно фирмата изкупува и останалите 23% от имота от АДИС (държавната Агенция за дипломатически имоти в страната, правоприемник на БОДК).

"Арко Асетс риалти" ЕООД е притежание на Мартин Макариев (да не се бърка с режисьора със същото име), който е съпруг на дъщерята на Петър Младенов, външен министър по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. негов наследник на всички партийни и държавни постове.

От "Арко Асетс риалти" ЕООД искат промяна в подробния устройствен план и през 2020 г. получава право на мястото на двуетажната къща да построи шестетажна.

От фирмата собственик са коментирали пред "Дневник", че вече са обжалвали заповедта на зам.-министъра на културата пред Административния съд - София-град. Като аргумент посочват, че са купили къщата, когато не е имала статут на НКЦ, и са я разрушили, след като четири години НИНКН не излизал със становище. На въпрос на "Дневник" ще се съобразят ли с вече дадения статут на НКЦ от фирмата обясниха, че има действащ подробен устройствен план (ПУП), който разрешава шестетажна сграда. И напомниха, че този ПУП през 2015 г. е бил съгласуван с НИНКН и Министерството на културата.

Друг мотив за обжалването е, че "собственикът се възползва от законното си право да се разпорежда със своята собственост и пристъпва към разрушаването ѝ". От "Арко Асет риалти" смятат, че обявяването на къщата за НКЦ е било безсмислено, след като десет месеца преди това са я разрушили. "Липсата на обект беше многократно изтъквана от нас като основание за прекратяване на административното производство (за обявяването ѝ за НКЦ) далече преди издаването на тази заповед", уверяват от "Арко Асет риалти".