Висшият съдебен съвет (под формата на Общо събрание - наследник на Пленума) направи поредната малка крачка към лелеяната Съдебна палата на Варна. Но без втората част по Армстронг - големия скок...

Кадровиците затънаха в разправии, след като първо изслушаха представители на магистратите в града - че строежът на сграда е крайно необходим, което не е новина (например от Районна прокуратура обявиха, че са разхвърляни в 3 сгради, с всичките изисквания към документацията, която е обща).

Бе поканен и експерт от фирма, която подготвя обществени поръчки. Който най-общо каза, че няма как да стане без конкретика и техническо задание поне относно  възлагането на обществена поръчка.

От дебата се разбра, че не се знае дори колко ще е т. нар. РЗП (разгъната застроена площ). Боян Новански се ядоса на предложение на Олга Керелска - да се извикат експертите от Комисия "Управление на собствеността" на самия ВСС - те да кажат колко квадрата ще е строителството.

Той поясни, че според терена и законното позволената плътност на застрояване или КИНТ в момента се предполагат 69 000 кв м.

Не стана ясно как изобщо може да се изчислят на сегашния етап, тъй като самият Новански обяви, че все още всички опции са отворени - сградата "може да е на 7, на 9 или пък на 5 етажа".

След което неособено оптимистично каза, че сега предвидените индикативни 110 млн. лв. сигурно ще станат 150 или дори 200 млн.лв.

В бюджета на съдебната власт за тази година пък са заложени общо 38 млн. лв. за сагата "съдебна палата на Варна", стана ясно от думите на Боян Магдалинчев, който тредиционно е "бюджетарят" на системата и ръководи ресорната комисия.

Но той напомни буквално - че след един месец, когато трябва да се среща с изпълнителната власт, за да се пазари за бюджет, ще го питат - колко точно пари иска и на какво основание.

Както и Клуб Z е писал, някаква сума за строителство на съдебна палата във Варна буквално всяка година се начислява в бюджета на съдебната система. После не се усвоява и се връща.

Към края на дългия и безплоден дебат думата взе председателят на ВАС Георги Чолаков. Той припомни как през годините са се нагледали на разни проекти:

"Отворена книга с 11 етажа, на която се възхищавахме с фанфари! Споням си и дупките, които се откриваха от разни министри. Но отново сме в изходна позиция.

Поне да почнем, да стартираме, поне да сме направили нещо важно за Варна", призова Чолаков да стартират процедурите.

Той се сопна на аргументите на Олга Керелска, че сега излизало, че съдебната палата на Варна ще е по-голяма от тази на София. "Нима Варна няма нужда от съдебна палата?!", пита Чолаков, част от чиято кариера е минала в Балчик.

Засега обаче софийската Съдебна палата може да "спи спокойно" - конкуренция не се задава.