Не е вярно, че цялата държавна власт си прави оглушки и не решава наболелите проблеми в прокуратурата. Например днес по предложение на главния прокурор Иван Гешев Пленумът на ВСС мълниеносно реши да упълномощи представляващия Боян Магдалинчев да преговаря с Министерството на икономиката за безвъзмездното предоставяне на имот край Варна за нуждите на държавното обвинение.

А пък шефът на Комисията за управление на собствеността Стефан Гроздев (предложение на ДПС от политическата квота в Съвета - б.р.) обясни, че за ремонт на имота ще са необходими 4,2 млн. лева. Подкрепи ги човекът, номиниран от „Атака“ -  Боян Новански, и цялото мнозинство на „здравите сили“, действащо в удивителна синергия.

За конструктивния дебат в Пленума разказа правният сайт Lex.bg. Става въпрос за имот с хотели, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна с площ над 8 декара (8547 кв. м), който да бъде предоставен от изпълнителната власт. Той се намира в местността Чайка край морската столица.

В предложението си за придобиване на имота главният прокурор Гешев е посочил, че наличните в момента почивни бази (кои са те - виж по-долу, б.р.) са недостатъчни за задоволяване на нуждите на магистратите и служителите не само за отдих, но и за обучение.

Стефан Гроздев изчисли сумата от 4,2 млн. лева за ремонт, като желаният от обвинителите комплекс се състои от две хотелски сгради – едната нова, другата стара, конферентна зала, битова сграда, външен басейн с барбекю, ресторант и три бунгала.

Обичайните опозиционери - гласове в пустиня

Очаквано председателят на ВКС Лозан Панов постави въпроса - дали е целесъобразно да се придобива сега такъв имот, защото годината е тежка заради пандемията, която сериозно се отразява на дейността и на много държавни органи. Освен това попита дали изграждането на съдебна палата във Варна (сага, която тече от над десетилетие и всъщност все не получава своето разрешение - б.р.) не е приоритет пред придобиването на имот за почивка. Клуб Z припомня, че през миналата година членове на Съвета дори лично се срещнаха с недоволни магистрати от Варна и им обещаха, че ще задействат решаването на наболелия въпрос с палатата.

Друг от „опозиционерите“ - Олга Керелска, пък предложи първо да се направи анализ на използването на наличните в момента бази на държавното обвинение, които са в местността Цигов чарк, град Бяла, „Трендафила“ на Витоша и една в Боровец. По отношение на последната Керелска напомни, че миналата година ВСС е решил да придобие и прилежащата към нея територия, която е от 17 858 кв. метра.

Тя попита и как придобиването на обекта край Варна ще се отрази на разходите за поддръжка на почивните бази на прокуратурата, който - стана ясно - за 2020 г. е бил около 6 млн. лева.

Атанаска Дишева, която има отколешна „закачка“ с Иван Гешев, припомни, че преди време ВСС е върнал на Министерския съвет почивна база в курорта „Св. св. Константин и Елена“, която първо е била предоставена за нуждите на прокуратурата, после на Националния институт на правосъдието, а накрая се оказало, че никой не я иска.

Дишева каза днес:

„Без да имам специални познания, ми се струва, че сумата от 4,2 млн. лева, предвидена за различни дейности, които трябва да се направят, е нелепо ниска и нереална.“

„Като имаме пари за харчене и изпълнителната власт е готова да дава пари на съдебната власт, нека ги даде за съдебна палата във Варна“, каза още Дишева, цитирана от Lex.bg.

Срещу тримата „острието“ на прокурорите в Съвета Огнян Дамянов заяви, че прокуратурата не е възпрепятствала съдиите да почиват в базите на държавното обвинение и лично той е виждал там свои колеги от съдилищата.

„Аз ще подкрепя всяка социална придобивка. Няма нужда да търсим под вола теле, като например разходите от 6 млн. лева за почивните бази на прокуратурата. Преди две седмици стана ясно, че 4 млн. лева са за ремонт на Цигов чарк и това е еднократен разход.

И да ви кажа – базите в Цигов чарк и „Трендафила“ са построени в огромната си част от заплатите на прокурорите и следователите и от СБКО (взаимният фонд за подпомагане в системата - б.р.). Когато има възможност да осигурим социална придобивка, защото там цените са преференциални, следва ли да откажем.

Темата няма нищо общо със съдебната палата във Варна - да не смесваме олио с вода. Предните изказвания са смешен плач“, каза Дамянов и определи думите на Панов за пандемията като популистки.

„Г-н Дамянов, много обичате да използвате думата популизъм, но тя много добре пасва на казаното от вас – да не смесваме олио с вода и т.н. Парите са едни, не се получават отделно пари за ремонти на почивни бази и за съдебни сгради. Освен това във вашето изказване имаше много демагогия и смешен плач – магистратите нямало къде да почиват и заради това, че твърдите, че много се ползват, какво ви притеснява да съберем необходимата информация“, отговори Олга Керелска.

Боян Новански обясни, че заложените 4,2 млн. лева за ремонт на новия обект няма да бъдат дадени веднага, а Комисията за управление на собствеността е поискала от бюджетната комисия да изготви план-график за разходите във връзка с ремонтните дейности.

Йордан Стоев от прокурорите атакува Атанаска Дишева персонално за нейното напомняне, че базите на прокуратурата били повече от тези на съдилищата: „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле“.

Така или иначе - съображенията на тримата „опозиционери“ си останаха без значение и на финала мнозинството във ВСС безпроблемно подкрепи предложението на главния прокурор за придобиване на имота. И възложи на представляващия да влезе в преговори с Министерството на икономиката.