НАТО изчислява, че Европа разполага с едва пет процента от противовъздушната отбрана, необходима за защита на източния ѝ фланг. Това твърди източник на . ​​"Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Вестникът пише, че войната на Русия срещу Украйна е показала важността на противовъздушната отбрана. Киев е принуден да поиска от съюзниците си допълнителни системи, за да защити градове, войски и енергийна мрежа от ежедневни бомбардировки. Тази тема ще бъде обсъждана по-късно днес и утре на срещата на външните министри от Алианса в Прага. Според източник на изданието обаче, страните от НАТО са в състояние да осигурят едва пет процента от способностите за противовъздушна отбрана, необходими за защита на Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.

В писмо, изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, министър-председателите на Гърция и Полша Кириакос Мицотакис и Доналд Туск нарекоха въздушната отбрана "основната уязвимост в системата за сигурност". Мицотакис призова за разработването на европейска система за противовъздушна отбрана по модела на израелския "Железен купол".

Тази седмица Германия и Франция обсъдиха планове за по-тясно сътрудничество за укрепване на европейската противовъздушна отбрана. Така Париж и Берлин искат да отговорят на натиска върху европейците да се ангажират със собствената си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, потвърдиха източници от делегациите на двете страни по време на посещението на френския президент Макрон в Германия.