Държавите от ЕС сами решават дали да позволят на Украйна да използва оръжията, които те й предоставят, за удари по цели в Русия.

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след заседание на Съвет „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел с участието на министрите на отбраната на страните членки.

„Ясно е, че това е легитимно действие в рамките на международното право, ако бъде използвано по съразмерен начин. Но също е ясно, че всяка отделна страна решава дали да поеме своята отговорност дали да го направи или не“, каза Борел за възможността за вдигане на ограниченията за използването на оръжието.

Някои страни са били против отмяната на ограниченията, но са си променили мнението. Днес те са склонни да позволят на Украйна да удря цели в Русия с получени от тях оръжия.

Други не бързат да го направят. Всичко зависи единствено от тях.

„Никой не може да принуди страна членка да вдигне това ограничение. Никой няма да бъде принуден на ниво ЕС да действа по този или онзи начин“, категоричен бе дипломат номер 1 на Брюксел.

Все още няма единно мнение в ЕС по въпроса дали част от мисията на Съюза по обучението на украински военнослужещи да се провежда на територията на Украйна, каза още Борел.

Министрите са били единодушни, че е необходимо повече обучение. Досега мисията е обучила над 50 000 украински войници. Надеждите са до края на лятото броят им да стане 60 000.