"Ти си бил премиер, защото съм те назначил. Назначил съм те с 69 депутати. Ти си бил 10 месеца, аз съм бил 10-12 години. Видяла жабата, че подковават вола".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към Николай Денков ("Продължаваме промяната – Демократична България"). Така той отговори на призива на Денков двамата да проведат дебат.

Един от аргументите на Денков бе именно това – че и двамата са били премиери.

Борисов говори пред събитие на ГЕРБ-София, на което бяха представени листите с кандидати за народни представители пред над 1200 членове и симпатизанти.

"Ама дебати ще правим – за кое? Ще продължим да вземаме заеми за пенсии? ГЕРБ може да го обещае – ще продължим да вземаме заем, за да даваме на пенсионерите. Много ми се иска да обещая инфрастукртура. Парите къде са – дали 1% сме усвоили или 3,6%. Какъв дебат, в какво? Ние сме чули само дайте да сложим нашите хора на регулаторите, нашите хора на прокуратурата, нашите хора в КОНПИ, за да можем да безчинстваме.

Щедро ми предлагаха да не делим на три, а 50 на 50 – аз и те. Да разделим държавата. Как ще се съглася на такова нещо? И за това е този сарказъм и омраза – далаверата секна и няма да има", каза още Борисов.

Той допълни, че е успял да изучи добре "нашите партньори" и класата е в полза на ГЕРБ.

"Не е най-важното кой колко е млад, стар, нисък, висок, мъж, жена. Важно е колко може и какво е постигнал и какво може да покаже зад себе си, какво се е случило през годините. Ние достигнахме до 90-те години, но тогава имаше червена и синя България. Сега държавата е разделена на много. Къде е девизът на парламента "Съединението прави силата"?

В момента всички се борим кой да е опозиция, никой не иска да управлява. За това се дамгосват всеки ден.  Ние имаме дебат кой е по-готин. Ние да не сме манекени, бе? Да не сме на конкурс за красота, за красавци", каза още Борисов.

Той коментира и казуса с българската позиция в ООН по повод геноцида в Сребреница.

"Аз когато съм бил в Сребреница, в Мостар, в Босна и Херцеговина – само моят автомобил не сменяше ескортите. Аз можех при всички да отида. За всички правихме най-доброто. Ужасът, който съм видял там...

Стреляли са се от едната на другата страна на реката. Да знаете какво е етническа вражда, когато говорите за ДПС. Разбира се, че осъждаме всичко това. Но аз съм го осъдил там, с Дани Митов, с външните министри", каза Борисов.

Според него е имало "много кеш за част от медиите".

"Точно мога да ви кажа къде е отивал кешът. Той избликва от там кешът – в ярост", каза още Борисов.

Според него политиците трябва да са смирени в името на България.

"Всяка вечер са пълни залите ни, толкова желаете реванш, тази несправедливост. Това не трябва да се допусне, ще предизвика адекватен удар срещу нас", каза още Борисов.

По повод войната в Украйна той декларира, че ГЕРБ е за мир и дипломация, "но не можем да кажем на агресора – продължавай". 

"Помагаме на слабия, на Украйна. Ние сме за спазване на международните договори. Утре някой може да иска да прекрои Балканите.

Много от вас казват – ние защо се мешаме. Не се мешаме, помагаме на по-слабия", обърна се Борисов към аудиторията.

"Ние от нашата история не се притесняваме. Ние се гордеем с това, което сме направили. От центъра на София до най-малкото село - да направим държавата по-просперираща", каза зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той обаче призна, че обществото ни е разделено.

"Да не коментираме коя група е по-голяма. Пропастите, които изкопахме, има опасност да ни погълнат. Първата задача – да успеем да излекуваме тези рани. Ще стане с ясна цел, мъдрост, емпатия", каза още Дончев.

Бившата вицепремиерка Мария Габриел също направи изказване.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ