Скандалът около позицията на България в ООН за геноцида в Сребреница предизвика реакции от страна на политически сили, както и на Министерския съвет. 

Припомняме, че вчера сайтът bird.bg обяви, че служебният премиер и външен министър Димитър Главчев е дал указания към постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева да гласува с „въздържал се“ вместо „за“ съответната резолюция, отбелязваща предстоящата годишнина от събитията. Тя обаче е отказала да ги изпълни. Bird.bg публикува и съответната кореспонденция между Главчев и Стоева. 

Това предизвика обвинения от страна на представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Твърди се, че Главчев е бил притиснат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след разговор на последния със сръбския президент Александър Вучич. 

От кабинета видяха политическа употреба

До момента липсваше коментар от страна на правителството. 

Вероятно след медиен натиск (Клуб Z също изпрати въпроси по темата) днес следобед МС разпространи следната позиция:

"България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали.

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата. Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в  публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България. Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива."

По-рано през деня и заместник на Бойко Борисов отговори на атаките във връзка със скандала след вълна от критични коментари от страна на представители на ПП-ДБ. 

Даниел Лорер от ПП-ДБ написа във фейсбук: 

„Господин Главчев, така не се прави. Дължите обяснение за многото въпроси, които медиите поставят относно Проекторезолюцията на ООН за почитане на жертвите от геноцида в Сребреница и имало ли е указания за промяна на българската позиция с гласуване „Въздържал се“. Като зам.-председател на външна комисия в 49-ото Народно събрание очаквам отговора Ви на парламентарния въпрос, който ще внеса в близките дни.“

Вчера такъв въпрос вече отправи друг депутат от ПП-ДБ – Божидар Божанов. От формацията обвиняват ГЕРБ, че действията им не отговарят на претенциите да са евроатланическа партия. Прави се връзка между действията на Димитър Главчев и спекулациите, че той е бил натиснат лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да обърне позицията на България.

А против резолюцията в ООН - в подкрепа на Сърбия, гласуваха държави като Русия, Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия.

Реакция към момента липсва и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За сметка на това заместник-председателят на партията Даниел Митов отговори с позиция, разпратена от пресцентъра на политическата сила.

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения, обяснява Митов. Изказването му е записано и на видео. 

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено доверие и смятат, че връщането към определени наративи ще им донесе успех, коментира още той.

"Точно тези партии успяха да изберат президента Румен Радев, гласуваха „против“ Ф-16 и „против“ американските ядрени централи. Точно тези партии пълнеха хазната на Путин в продължение на години през дерогацията за внос на руски петрол", добавя Даниел Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ заявява още, че посещението на Бойко Борисов в Босна и Херцеговина през 2017 г. било първото на ниво министър-председател в двустранните отношения и е част от интензивните усилия на България да съдейства за евроатлантическата интеграция на всички страни от Западните Балкани.

"Аз като външен министър съм подписвал възпоменателната книга в Сребреница. Позицията на ГЕРБ не подлежи на никакво съмнение по този казус", заявява Даниел Митов.

Няма обаче ясен отговор на обвиненията към Бойко Борисов, че се е обадил на Димитър Главчев в резултат на натиск от страна на Александър Вучич с цел обрат в позицията на България по отношение резолюцията за геноцида в Сребреница.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков междувременно съобщи, че искат изслушване на Главчев в парламента. Той написа във фейсбук следното:

"Срам ме е, че Главчев по заръка на Борисов, искал да НЕ подкрепим резолюцията, на която България е съавтор. Огънал се е на Сърбия и на Русия. Това не е правителството на европейска България. Нашето правителство трябва да има гордост и достойнство. Чест и почитания за Лъчезара Стоева, българския представител в ООН, която с воля и професионализъм ни спаси от международен резил. Внасяме искане за изслушване на Главчев по този въпрос в народното събрание ОЩЕ УТРЕ!"

Засега останалите парламентарни сили не коментират скандала.