Трима лауреати на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, присъждана от Европейския парламент, призоваха гражданите на ЕС да гласуват на изборите на 6-9 юни.

„Губим свободата си в света. Използвайте гласа си, за да защитите демокрацията, използвайте гласа си за тези, които не могат да го направят“, заявява Олександра Матвийчук – лауреат за 2022 г.

Тя е председател на Центъра за граждански свободи - неправителствена организация, която регистрира военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от руската армия в Украйна. Организацията е носител и на Нобеловата награда за мир.

„Уважаеми съграждани на Европа, в Европа имате ценен дар: силата да избирате своите лидери и да оформяте бъдещето си“, подчертава беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска, която е сред удостоените с наградата „Сахаров“ през 2020 г.

„Демокрацията е система, която е трудна за изграждане, но много лесна за губене“, смята Лорент Салех, награден през 2017 г.

Той е бивш бивш политзатворник, представляващ демократичната опозиция във Венецуела.

Във видеото участва и Леонид Волков - бивш началник на кабинета на руския опозиционер Алексей Навални, който почина на 16 февруари в лагер зад Полярния кръг. Навални също е носител на наградата „Сахаров“.