Крайнодесните депутати в новия Европейски парламент могат да се окажат повече на брой от тези от Европейската народна партия (ЕНП).

Това показва проучване на „Политико“, огласено в навечерието на европейските избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни.

Прогнозата обаче не означава, че ЕНП ще стане втора политическа сила в Европейския парламент, твърди изданието. Според него почти със сигурност фрагментираните партии от крайната десница няма да могат да се обединят.

Според последното проучване ЕНП ще има 170 евродепутати, ако изборите се провеждат днес.

Двете главни десни политически групи – „Идентичност и демокрация“ (ИД) и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), ще имат общо 144-ма представители.

„Възраждане“ – с трима евродепутати

В ЕП ще влязат и други десни партии. „Алтернатива за Германия“ (АзГ) ще вкара 16 души. ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан ще спечели 10 места. Полската „Конфедерация“ ще има шестима депутати, френската “Реконкиста“ на  Ерик Земур – петима, а прокремълската „Възраждане“ от България – трима.

Така крайната десница в ЕП ще има общо 184-ма представители.

Не е ясно обаче какви коалиции ще направят тези депутати, пише „Политико“.

Марин льо Пен – лидерката на френския Национален сбор, ухажва „Италиански братя“ на италианската премиерка Джорджа Мелони, за да направят крайно дясна супер група в ЕП и да станат едно от водещите политически семейства в Европа. Първата партия ще бъде най-голяма в групата ИД, а втората – в ЕКР.

Същевременно Мелони получи оферта за сътрудничество с ЕНП.

Докато партията АзГ бе изгонена от ИД.

В ЕКР има проукраински евродепутати. И те вече отхвърлиха идеята колегите им от ФИДЕС да се присъединят към тяхната група.

ИД и ЕКР са далеч от съставянето на монолитен блок, тъй като членовете им често гласуват различно.

Жордан Бардела – шефът на делегацията на Националния фронт в групата на ИД, се надява поне да бъде постигнато блокиращо малцинство по определени досиета.