Назначената от правителството конкурсна комисия е одобрила кандидатурата на Габриела Козарева за главен секретар на Министерския съвет (МС). Това показа проверка на Клуб Z.

Припомняме, че служебният премиер Димитър Главчев назначи Козарева за изпълняващ длъжността (и.д.) само няколко дни след като стана министър-председател.

Както Клуб Z съобщи, в края на април се оказа, че Главчев изненадващо е издал заповед да се проведе и конкурс за позицията. А на 8 май МС е взел решение за назначаване на съответна конкурсна комисия.

В 10-дневния срок се яви само един кандидат – самата Габриела Козарева. Тя имаше задача в срок до 27 май да представи концепция за стратегическо управление на тема: „Усъвършенстване на основните процеси в администрацията на Министерския съвет в контекста на електронното управление“.

7-членната конкурсна комисия с председател Лилия Иванова - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, изглежда, е харесала концепцията. Тази седмица на съответната страница на сайта на МС е обявен резултатът - единствената кандидатка Габриела Козарева е класирана „на първо място“.

Припомняме, че това е първият случай, в който е обявен конкурс за главен секретар на МС. Парадоксално или не, то се прави от служебен премиер.

В следващите дни се очаква Димитър Главчев да назначи Габриела Козарева като титуляр на позицията. Обявеният и спечелен от нея конкурс вероятно цели да я „бетонира“ на поста.

Главният секретар на МС не е политическа, а административна длъжност с ключови функции.

Според описанието на длъжността тя „осъществява административното ръководство на администрацията на Министерския съвет“. Занимава се с „организация, координация и контрол при подготовката на заседанията на Министерския съвет и формирането на приетите актове“, както и с „координация на дейността на централната и териториалната администрация на изпълнителната власт“.

Габриела Козарева е считана за близка до (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски. Тя бе изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията в периода 2018 – 2021 г. Тогава на власт бе правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Заради скандали в Агенцията премиерът тогава Бойко Борисов се оправда, че Козарева е била предложена от партия „Атака“ (която бе част от предизборната коалиция „Обединени патриоти“). Обаче се коментираше, че зад нея всъщност стои най-могъщият депутат от ДПС Пеевски.

Козарева обаче бе отстранена от поста чак през юни 2021 г. На власт по това време вече бе служебно правителство с премиер Стефан Янев. Смяната на Козарева пък направи тогавашният правосъден министър Янаки Стоилов. Той я обоснова с „множество нарушения“, установени при проверка на Агенцията по вписванията от Инспектората на правосъдното ведомство.