27 години след единствената до момента победа в Шампионската лига в Мюнхен срещу „Ювентус“ (Торино) изглеждаше, че „Борусия“ (Дортмунд) може да победи „Реал“ (Мадрид).

Но „кралскосините“ успяха да отпразнуват 15-ата си титла във висшата лига. Дани Карвахал (74') и Винисиус Жуниор (83') решиха мача в полза на испанците.

 „Срещу „Реал“ нямаш много шансове, но ние ги получихме и трябваше да се възползваме повече от тях веднъж или два пъти“, заяви вратарят Грегор Кобел по ZDF. „Разбира се, в момента сме изключително разочаровани, но е огромен успех, че успяхме да играем финал тук. Изиграхме изключителен сезон в Шампионската лига и показахме, че можем да се състезаваме на най-високо ниво. Надявам се, че всички ние също се гордеем със себе си.“

„В продължение на 70 минути играта беше повече от равностойна, което я прави особено болезнена. Изиграхме страхотен мач, изключително горд съм с отбора. Играхме смело, със сърце, просто не успяхме да вкараме гол - и тогава „Реал“ нанесе удар, както го прави от сякаш 100 години", заяви Мац Хумелс в ефира на ZDF. „Имахме късмет през този сезон на Шампионската лига, но днес го нямаше.“

Рекордьори по скорост на терена

Мачът едва беше започнал, когато вече написа история - макар тя да не беше от спортно естество. Само след 22 секунди първият страйкър вече беше на терена. Фен на германците излезе на терена и прекъсна мача. След прекъсване от над две минути фокусът се върна към спорта, който първоначално не предложи нищо забавно, което да замени любопитните първи моменти. Двата отбора се неутрализираха взаимно и нямаше голови възможности - но BVB успя да покаже, че може да държи „Реал“ на разстояние. Малко по-късно стана ясно колко увереност са успели да извлекат Дортмунд от тази начална фаза.

Между 21-ата и 28-ата минута отборът на треньора Един Терзич сътвори фойерверк от шансове. Дортмунд имаше пълно превъзходство през първото полувреме, с 8:2 удара към вратата и изключително смела, директна игра напред - но нямаше късмет. „Реал“ се прибра в съблекалнята, без да допусне гол, и въпросът остана: дали Дортмунд е изпуснал късмета си в полуфинала, или той ще се върне през второто полувреме на финала?

Мадрид обаче не направи услуга на BVB със слаба игра като в първото полувреме. И макар че отборът на Терзич продължаваше да бъде опасен в предни позиции, испанците успяха да вкарат два гола.

Марко Ройс излезе в 72-ата минута и се появи за последно в отбора на BVB след 12 години. Още в навечерието на мача мнозина смятаха, че щ ему се случи истинска приказка и 35-годишният играч, чиято кариера се характеризира с много контузии и неуспехи, ще се сбогува с Дортмунд с титла и победен гол. Реалността обаче беше съвсем различна. „Реал“ сякаш се събуди и не остав ишанс на германците.

В крайна сметка Дортмунд се прибира у дома без титла въпреки изключителното представяне. И точно както през 2013 г. (срещу „Байерн“ (Мюнхен), лондонският „Уембли“ не беше добро място за BVB.