Преди президентските избори в САЩ кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп си създаде профил в социалната мрежа за кратки видеоклипове "ТикТок", която е собственост на китайския технологичен гигант "БайтДенс" (ByteDance), предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Агенцията отбелязва, че самият Тръмп се опита да забрани "ТикТок", докато беше на власт.

Изданието "Политико", което първо съобщи новината, посочи, че снощи бившият президент на САЩ е публикувал видеоклип в профила си. На записа Тръмп се поздравява със свои привърженици на боксов мач в Нюарк, щата Ню Джърси.

Профилът, с име President Donald J. Trump и адрес @realdonaldtrump, беше събрал над 450 000 последователи до 08:00 ч. по Гринуич (11:00 ч. българско време) днес.

"БайтДенс" оспорва по съдебен път влязъл в сила през април в САЩ закон, според който трябва да продаде "ТикТок" до януари следващата година или платформата ще бъде забранена. Белият дом каза, че иска прекратяване на собствеността на китайската компания от съображения за национална сигурност, но не и забрана на социалната мрежа.

"ТикТок" твърди, че няма да споделя данни за потребителите от САЩ с китайското правителство и че е предприела сериозни мерки за защита на личните данни на своите абонати.

Опитът на Тръмп да забрани социалната мрежа през 2020 г., когато беше президент, беше блокиран по съдебен път. През март предишният президент на САЩ заяви, че платформата е заплаха за националната сигурност, но също така, че забраната ѝ ще навреди на някои млади хора и само ще засили платформата на "Мета" - "Фейсбук", която той остро критикува.

Кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън също се сдоби с профил в ТикТок - през февруари.