"В днешния ден видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС."

Това заяви Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" и един от лидерите на "Продължаваме промяната – Демократична България" по време на брифинг в парламента по повод на проваленото извънредно заседание на Народното събрание в неделя.

ГЕРБ, ДПС, БСП и

Петков отбеляза, че е неуважително от страна на ГЕРБ да извикат всички в неделя, тъй като заседанието бе насрочено в почивния ден, при това 2 юни, точно от Росица Кирова, зам.шефката на НС от ГЕРБ, която изпълнява функциите на председател след отстраняването на Росен Желязков. По думите му второто неуважение е към служебния министър-председател Димитър Главчев, който стоял сам и чакал да бъде изслушан, и третото неуважение - към Деня на Христо Ботев.

"В неделя да извикат всички, а те да не се появят", възмути се той.

Според него най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати, по-ниски от заплатите, договорени от неговото  правителство преди две години.

"Днес служебното правителство, с безмълвното съдействие на новото мнозинство в парламента, е отказало на българските лекари и медицински сестри да обсъди и да реши веднъж завинаги въпроса как да осигури достойни възнаграждения, които отговарят на техните знания и техните денонощни усилия да осигурят здравето на гражданите", посочи Николай Денков.

"ГЕРБ-ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти", добави той. 

Трябвало минималните заплати на лекарите да бъдат поне равни на средната работна заплата за страната, а за медицинските сестри и специалисти - поне 80 процента от средната за страната.

"Има такъв народ": Поредно изгубено време

"Поредно изгубено време и то на ден като днешния", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ" след провалилото се заради липса на кворум извънредно заседание. Парламентарните групи на ПП-ДБ и ИТН бяха единствените, които се явиха на заседанието днес.

"Днес с колегите бяхме по места сред хората, трябваше да си тръгна от Калофер, колеги си тръгнаха от Враца, вместо да отдадем почит на героите, да дойдем тук на поредното заседание, на което няма кворум", посочи той. 

"Това е второто извънредно заседание по време на предизборна кампания, което на практика няма предмет", добави Балабанов и отбеляза, че позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница вече е потвърдена и приета. 

Павела Митова коментира, че нито един външен министър не бива да си позволява да променя дълго утвърдените позиции на държавата ни.

"Не може, особено служебен министър, да изпраща указания, които да противоречат на позицията на МВнР и да не бъдат съгласувани със съответните дирекции в Министерството", добави тя. "Тук се говори дали е имало натиск над служебния министър-председател", посочи Митова. "Няма как да знаем дали е имало външен натиск, но от друга гледна точка, забравяме за външен натиск, който имаше и по времето, когато управляваха "Продължаваме промяната", от външни сили в казуса с Република Северна Македония, а също така и с подписаното споразумение за Шенген", каза тя.

Според Митова трябва да се замислим как се отнасяме към българската дипломация. В Министерството на външните работи има доста качествени хора, които отстояват националните ни интереси, смята тя.