"Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а кой ще е патриарх  - и наум не ви идва. Да сте живи и здрави. Това само Бог знае, защото това е божествено призвание."

Това обяви широко засмян пловдивският митрополит Николай пред журналисти в Бургас в неделя.

Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх. Събитието трябва да се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския избирателен църковен събор.

В обръщение от средата на март т. г. до клира и миряните от епархията си Николай заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Преди дни обаче Западноевропейският владика Антоний разбуни духовете с уточнението, че Пловдивският митрополит не е депозирал писмо за отказ от патриаршеския избор.

Николай привлече публично внимание и с появата си рамо до рамо до съпредседателя на ДПС и санкциониран от САЩ и Великобритания депутат Делян Пеевски във фотосесия от Кърджалийско, разпространена от пресцентъра на Движението. След което Пеевски се изяви и в евроатлантическата роля на бранител на Николай като обяви, че отхвърля категорично "налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква". 

Митрополит Николай беше в Бургас, за да участва в тържествена церемония по посрещането на избрания не без трусове нов Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба. Арсений също се изказа по темата за избора на патриарх.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви  новият митрополит, срещу чийто избор имаше отпор и протести. 

На въпрос как ще се справи с броженията, които съпътстваха избора му, Арсений каза: "С мир, с любов, все пак тези неща трябва да ги изгладим с нужния акт и разбирателство.

Има много неща, които по някакъв начин влияят на формирането на даден образ на човека, добре е, когато има един опознавателен процес и много неща се изяснят в последствие".