Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара. Това каза пред БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

(Както и Клуб Z писа - на 18 март, покрай сътресенията около избор на Сливенски митрополит, Пловдивски владика Николай разпространи чрез сайта на митрополията открито писмо, в което заявяваше, че "не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе".

Всъщност в основата на църковността има послушание, на което са подчинени дори и владиците - такова нещо като предварителен отвод няма, б.р.).

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата с думите:

"Това ще разберем на 20 юни".

На 2 юни се избират делегатите, на 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

"На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", стана ясно от думите на митрополит Антоний.

Той коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

"Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт - че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра.

Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му", посочи той.

Владиката специално напомни интересния факт, че поради това Фердинанд е бил за известно време отлъчен от католическата църква.

И разкри, че е имало дълги и тежки преговори с общината в Кобург и с католическата църква.

Митрополитът обясни, че царската власт е богоустановена, а още в Стария завет царете са били помазвани от пророците. Това е останало и в чина на интронизацията.

"Важно е да помним българските царе, затова Светият синод пази всички моменти, в които БПЦ е поддържала тези свои ясно изразени контакти с цар Борис Трети", каза още митрополит Антоний.

"Ние не трябва да се страхуваме от хората, които вече не са живи, напротив - трябва да ги почитаме. Защото това е слабост", заключи владиката.

Истината е, че обществото е поляризирано в своите мнения. Ние колкото по-рано запонем да работим за духовното оздравяване на това общество, толкова по-скоро то ще бъде в услуга на управниците, а и управниците ще бъдат в услуга на това общество и всички ние ще си бъдем взаимно полезни за добруването на българската нация.