За първи път Украйна използва американско оръжие, за да порази цели в Белгород - тоест на руска територия. Това съобщи украинският канал в "Телеграм" "Шпионско досие", чийто блогър претендира, че е от украинските спецслужби.

Предполагаемата атака е била извършена на 1 или 2 юни, като с помощта на реактивната система за залпов огън HIMARS украинците са унищожили поне две пускови установки и няколко спомагателни машини на системата за противовъздушна отбрана С-300/С-400.

ASTRA - руският независим канал в "Телеграм", твърди, че нападението е било извършено в Корочанския район на Белгородска област в сутринта на 2 юни. Според изданието ударът е попаднал на място на дислокация на руските военни. Изгорели са няколко единици бойна техника, а трима военнослужещи са ранени.

На 30 май американският президент Джо Байдън позволи на Киев да атакува военни цели на руска територия с американско оръжие. Но при две условия: 

  1. Да бъдат нападани обекти в околността на Харковска област, където в началото на май руснаците осъществиха пробив. 
  2. Да не бъдат използвани ракети с голям обсег като ATACMS, които може да поразяват руски цели в обсег до 300 км.

През последните месеци редица високопоставени представители на Русия запашиха, предимно дребни европейски държави, че ако позволят на Украйна да използва тяхно оръжие, за да атакува обекти на руска територия, ще се превърнат в легитимна цел на руснаците. Не бе отхвърлена възможността да се използва и ядрено оръжие.

Така ако информацията на "Шпионско досие" и ASTRA бъде потвърдена, руснаците за пореден път ще са доказали, че не са склонни да изпълняват заканите си, а украинците отново ще имат основание да критикуват западните си партньори зарадни мудните им действия.