Килиан Мбапе най-после е футболист на "Реал" (Мадрид). Новината бе съобщена в сайта на отбора, който само преди два дни стана европейски шампион за рекорден 15-и път.

Французинът подписа до 2029 г., се казва още в съобщенеието.

Така събитието, което феновете на "Реал" чакаха цели 7 години, е вече факт.

Новината за предстоящия трансфер стана водеща във Франция още от сутринта.

Следобед Мбапе информира за нея лично президента Еманюел Макрон, който посети базата на националния отбор по футбол.

„Готово ли е вече? Днес ли ще бъде обявено?“, попитал държавният глава според радио Ер Ем Се.

„Тази вечер, тази вечер“, отговорил звездата. 

Трансферът бе обявен официално в 19,30 часа централноевропейско време (20,30 ч българско).

Преминаването на Килиан Мбапе от „Пари Сен Жермен“ в „Реал“ (Мадрид) се подготвяше две години, пише испанският в. „Марка“. Това трябваше да се случи още през лятото на 2022 г. Тогава обаче в последния момент футболистът отстъпи пред натиска на парижкия си клуб и поднови договора си с него.

Въпреки недоволството, от „Реал“ не се отказаха от услугите на 25-годишния французин. Президентът на кралския клуб Флорентино Перес направи всичко възможно, за да бъде той освободен от ПСЖ на 30 юни т.г. - цяла година преди предварително договорената дата.

Мбапе бе близо до „Реал“ и през 2017 г., когато играеше в „Монако“. В последния момент обаче той предпочете ПСЖ, тъй като нямаше сигурност дали ще бъде титуляр в мадридския клуб.

През 2021 г от „Реал“ отново се опитаха да привлекат французина. От ПСЖ обаче отказаха космическата сума от 200 милиона евро.

Четвъртият опит обаче се оказа успешен. Тепърва ще стане ясно каква сума е платена за Мбапе.

Той е световен шампион през 2018 г. с Франция. През 2022 г. стигна до финал. Мбапе е рекордьор по отбелязани голове на финали на световно първенство. Вкара общо 4 – един през 2018 г. и три през 2022 г.

На дневен ред е въпросът и кой номер ще носи Мбапе в „Реал“.

В ПСЖ французинът играеше с номер 7. Той обаче е зает от Винисиус. За Франция Мбапе е с номер 10. Този номер в „Реал“ обаче носи ветеранът Лука Модрич, който ще остане поне още една година там.

Свободен е номер 9, който Мбапе никога досега не е носил. Тони Кроос, който прекратява кариерата си, носеше номер 8, който също се освобождава. Но Мбапе не е играл и с него.