Увеличението на заплатите в спешната помощ е... 5 лева.

Това твърдят представители на синдикат "Защита", предава бТВ. 

Заетите в спешната помощ наричат това "гавра" и се подготвят за протест в четвъртък (6 юни). Тогава те ще настояват и за оставката на служебния министър д-р Галя Кондева, която пък днес ги покани на разговор.

В дъното на проблема е буксуването около колективния трудов договор, изтекъл през април и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването. 

"Това КТД е заблуда за хората", заяви пред БНР Красимир Митов от синдиката. По думите му, там се записват "фалшиви 20%", за които обаче отдолу пише "ако има възможност", каквато няма. "Проблемите не са само в центровете по спешна медицинска помощ. Проблемът в болничните заведения е даже по-голям", отбеляза той.

Единственият начин да се тушира напрежението в болниците е ново завишение за клиничните пътеки, но само за общински и държавни болници, смята Красимир Митов. Той декларира, че има готовност след изборите да се опънат палатки.

И синдикалистът посочи, че увеличението на заплатите се изразява в "някакви смешни суми – до 18 лева" и допълни, че хората питат къде са парите.

Съсловието не вижда в лицето на Българския лекарски съюз защита на своите интереси, подчерта Красимир Митов