Районът около Централната жп гара в столицата ще бъде преобразен в следващите години. Това заяви пред БНР-Радио София арх. Ангел Захариев, съсобственик и съосновател на архитектурното студио, спечелило конкурса за трансформация на зоната на предгаровия площад.

Автомобилите "ще се потопят" под земята, а пешеходците ще излязат от неприветливите подлези и ще се движат на ниво терен. Предвижда се облагородяване на публичната среда – обособяване на площади, зелени пространства, изграждане на концертен комплекс, коментира Захариев.

Целта на архитектурния конкурс, който Столичната община организира през 2018 г. съвместно с Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура, бе да бъде изработена концепция за планиране и развитие на „Вторичен градски център – Зона Централна гара – София“.

"Подробният устройствен план (ПУП) се забави, защото заради собствеността се наложи да се премине през сложни процедури за окрупняване на терена", отбеляза арх. Захариев.

Проектът предвижда срещу гарата – от другата страна на бул. "Мария Луиза", да бъде изграден многофункционален комплекс за музика със зала за 1500 зрители и една по-малка, център за събития, хотелски комплекс, репетиционни, звукозаписни студия, ресторанти.

Интензивният трафик ще се премести на север от Централна гара с пробив на бул. "Мария Луиза" към бул. "История славянобългарска".

По думите на Ангел Захариев, главната цел е да се оживят северните пространства на София. Мащабният проект ще привлече и частни инвестиции.

Ако се направи силен културен център, мястото ще бъде припознато като ново и интересно, а не като маргинализирано, както е в момента.