Част от българските формации, които се състезават за представители в Европейския парламент, не са категорични в подкрепата си за Украйна срещу агресията на Русия. Това се казва в изследване на Института за развитие на публичната среда.

В платформата на БСП например се говори за постигането на “мир” чрез дипломация. В публичните изказвания на техните кандидати се защитават руските позиции и се настоява за прекратяване на санкциите срещу Руската федерация, прекратяване на българската помощ за украинската страна и пр. В скорошно свое участие по бТВ вторият в листата на БСП за България – Румен Гечев, обяви, че “Войната в Украйна избухна, защото президентът Зеленски денонсира, не пожела да изпълни европейското предложение и Минските споразумения от 2014 и началото на 2015 г. когато президентът на Франция Оланд, канцлерът на Германия Меркел, президентите на Русия и Украйна – Путин и Порошенко подписаха споразумение. Европа направи всичко възможно за да се постигне мирно споразумение и се реши въпроса в Украйна. Но г-н Зеленски каза, че няма да изпълнява това споразумение и дори издаде декрет през 2022 г. забрани всякакви мирни преговори между Украйна и Русия. Така че виновникът не е само един”.

В платформата на БСП се посочва, че “новият ЕП трябва да промени подхода…да даде своя принос за прекратяване на войната в Украйна. Искаме силен ЕС, който изгражда партньорства и решава проблемите не със сила и санкции, а с диалог и дипломация.” Партията се обявява и за отмяна на санкциите към Русия, които “нанесоха сериозни щети на европейските икономики, без да постигнат обявените при въвеждането им цели”.  

От Възраждане пък в публичните си изяви многократно са заемали проруски позиции по отношение на войната в Украйна. Две от петте точки за кампанията им за ЕП, публикувани на официалната страница на партията, са относно “Вдигане на санкциите срещу Русия” и “Спиране на военната помощ за Украйна”. Съвсем естествено останалите три точки са насочени срещу задълбочаване на интеграцията на България в ЕС и НАТО. Устойчива е твърдата позиция на партията против НАТО. В настоящия парламент тя вече внесе свой законопроект за излизането на България от военния алианс. Във връзка с евроизборите Възраждане се обявява за провеждане на референдум за членството на страната ни – “Ако спечелим изборите, ще инициираме референдум за членството ни в НАТО. То изобщо не помага за сигурността на България. Членството в тази организация ни поставя в ролята на мишена”.

По отношение на НАТО от ИТН считат, че страната ни трябва да продължи да членува в този съюз и да се ползва от защитата на пакта. Що се отнася до подкрепата за Украйна, водачът на евролистата на партията, Ивайло Вълчев, в свое участие по Nova News отбелязва, че тя трябва да бъде военно-техническа, но в никакъв случай да не включва изпращане на български войници.

Доскорошните некоалиционни партньори в управлението – ГЕРБ (заедно със СДС) и ПП-ДБ многократно са заемали публични позиции в подкрепа на Украйна и утвърждаване на България като надежден партньор в НАТО. На същото мнение са и от ДПС. Движението е и единствената формация, в чиято предизборната програма е записан изричен текст в подкрепа на Украйна. Те се обявяват и за обща европейска външна политика и политика за сигурност. Правителството Денков-Габриел организира визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в София миналата година. През февруари 2024 г. премиерът към онзи момент Николай Денков от своя страна посети Киев. Срещите бяха с цел гарантиране на помощта на България за Украйна. В тази посока беше и решението за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, внесено съвместно от лидерите на трите формации – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Помощта, която гласуваха депутатите от трите формации в парламента, беше оценена и от президента Зеленски. По време на видеоконферентен разговор с Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски той заяви:

"Уверен съм, че във Ваше лице имаме истински големи приятели и Ви благодаря за усилията, които полагате, въпреки някои трудности в страната ви. Благодаря ви, че Вашата подкрепяща евроатлантическите ценности коалиция поддържа проевроатлантическа Украйна и сте на наша страна".

Позициите на кандидатите за евродепутати и техните партии по отношение на конфликта в Украйна, са от изключителна важност. Това е така, защото войната е в непосредствена близост до българската граница, а резултатите от предстоящите избори за ЕП ще очертаят насоката на развитие на ЕС в следващите години. 

Въпреки това, ясно се очертава разделението между формациите относно позицията на България на международната сцена. Докато една част от тях смятат, че страната ни задължително трябва да задълбочи евроатлантическата си ориентация, има и формации на абсолютно противоположна позиция.