Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Toва каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Явно манипулацията и изопачаването на истината се превръща в трайна черта на българската политика. Виждаме как се преиначават и моите думи, виждаме и цялата ситуация от развитието на войната в Украйна.

Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна", коментира Радев.

Според него това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация "а това ще рече - и от ядрен Армагедон".

"Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение. Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна", посочи държавният глава.

Според него всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение.

"Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото  така, както си го получиха при опита да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далече от евроатлантическите и демократични ценности и се опитват да прикрият тяхната липса, излагайки на риск и страната ни, и Европа.

Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на войната. Първата – ограничаването на географския обхват на войната само на украинска територия. Втората – недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия", каза държавният глава.

Кой ще представлява страната ни на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, по закон решава Министерският съвет, но с всички произтичащи последствия, историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална Среща на върха, тя не е като другите, тук се взема решение за войната и мира, коментира още Румен Радев.

"Трябва да отчитаме и легитимността на настоящия Министерски съвет. Той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и катастрофално ниско доверие от българските граждани, също така продукт на една гавра с българската Конституция, трябва да отчитаме всички тези фактори", каза още държавният глава.

Според него предизборната кампания се доминира от това, че самите политически партии губят доверието на избирателите.

"Те се лутат в една безизходица, която сами създадоха със своите коалиции и с нарушаването на всякакви обещания. Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в изключително предизвикателно време във всички негови аспекти  и от активността на всеки един зависи как ще продължава България, нашата сигурност и икономическо развитие", посочи президентът.

Според него е неуместно българското правителство да проявява колебание и непоследователност в случай, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН и в тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства. Радев каза това по повод резолюцията на ООН за Сребреница и позицията на България.

"Но това няма да е прецедент", посочи държавният глава.

Вчера Народното събрание трябваше да има извънредно заседание, на което депутатите да изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с резолюцията на ООН, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г., но заседанието се провали заради липса на кворум. Искането за извънредно заседание беше от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията.

"България отстояваше в мое лице на Съвета на ЕС една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония, когато ние префокусирахме вниманието на ЕС именно към правата на човека и тяхното нарушаване. След това дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция", каза Радев.

По думите му България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценностите и принципи в нашия регион.

"Категорично не е обсъждано, че се търси смяна на позицията на България", посочи още Румен Радев.