Премиерът на Индия Нарендра Моди е напът да спечели трети мандат на власт, но резултатите от предсрочните избори за долната камара на индийския парламент Лок Сабха показват, че той не е постигнал убедителната победа, която мнозина прогнозираха, предаде Би Би Си.

До ранния следобед във вторник, при половината от преброените 640 милиона гласа, временните данни разкриват, че управляващата националистическа партия "Бхаратия Джаната" (BJP) ще спечели около 240 места - далеч от необходимите 272 за мнозинство. На последните избори през 2019 г. групата на Моди спечели 303 места. 

Сега изглежда, че за да сформира кабинет, Моди ще се нуждае от подкрепата на съюзниците си в парламента, като така вероятно ще получи над 290 депутати, чрез които ще може да продължи да управлява през следващите пет години. Настоящият резултат е голямо отклонение от мнозинството от две трети, което множество социологически агенции предричаха през уикенда. Ако това се бе случило, BJP щеше да разполага с достатъчна подкрепа да измени светския характер на Конституцията на Индия, както множество лидери на националистическата партия се каниха, че ще направят през последните месеци.

Междувременно опозиционният алианс, който носи съкращението ИНДИЯ, се представя много по-добре от очакваното. Засега изглежда, че ще спечели близо 230 места. Коалицията, съставена от над 20 национални и регионални опозиционни партии, се събра за първи път на тези избори с цел да победи Моди, който е на власт от 2014 г. Временните резултати са голям успех за главната опозиционна партия в страната и основен съперник на BJP, Индийския национален конгрес, който бе разбит на предишните два вота от партията на Моди. След тези избори обаче изглежда, че Конгресът почти ще удвои броя на депутатите си в Лок Сабха - от 52 до 99.

През последното десетилетие 73-годишният Моди и BJP се радваха на мощно мнозинство, докато опозицията бе възприемана като слаба и неспособна да се изправи срещу мощта на хиндуистките националисти. Но ИНДИЯ се оказа по-устойчива, отколкото много анализатори предричаха, и впечатли със силно представяне на регионални партии в Утар Прадеш (най-населения и политически значим щат в страната - в него са избирани 80 места за парламента), Западен Бенгал и Тамил Наду.

Предполага се, че прогнозираната "вълна на Моди" е била засегната от проблеми като високата безработица и инфлацията, обяснява Асошиейтед прес.