Президентът Румен Радев отново по най-безотговорен начин се намесва в предизборната кампания с внушения, с които плаши и се опитва на практика да налее гласове към “Възраждане” и да дезориентира допълнително хората.

Това заяви в Бургас съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по повод вчерашното изявление на държавния глава, в което той говори, че е възможен “ядрен армагедон”, че НАТО вече участва във войната в Украйна “на всички нива” и че българските евроатлантици са “самозвани” и “страхливички”.  

Христо Иванов припомни, че вече две години президентът не изпълнява конституционното си задължение да свиква Консултативния съвет за национална сигурност. И смята, че той няма никакъв интерес от развитието на политиките по отбраната и националната сигурност, а се занимава единствено с подобен предизборен популизъм.

"Това е недостойно за български офицер и безотговорно за български президент! И го призовавам да спре!", каза Христо Иванов. 

В поредното си гневно изявление вчера Радев заяви, че участието на НАТО във войната в Украйна е публична тайна, която все повече става явна. Според него това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация "а това ще рече - и от ядрен Армагедон".

"Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение (да изпратим войници в Украйна - б.р.), защото знаят, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото, така както си го получиха при опита да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далече от евроатлантическите и демократични ценности и се опитват да прикрият тяхната липса, излагайки на риск и страната ни, и Европа.

Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на войната. Първата – ограничаването на географския обхват на войната само на украинска територия. Втората – недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия", каза държавният глава.

 Коментар на изказването на президента вчера имаше и от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски:

"Радев много ясно трябва да осъзнае, че България е член на ЕС и НАТО и никой няма да промени тази ценностна принадлежност. 

Самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, страхливичко поглеждайки на Изток, където са техните кумири, не могат да променят пътя на страната ни. 

Злоупотребата с толкова важни за хората теми като мира, сигурността и отбранителните способности на държавата проявяват политическата им несъстоятелност и безотговорност".