21 от общо 24 проверени обществени поръчки, започнати в столицата по времето на ГЕРБ, ще бъдат спрени. Това обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция днес. Причината - незаконосъобразност.

Общата стойност на поръчките е 204 млн. лв, те са започнали през 2022-2023 г. Те включват инфраструктурни проекти, детски градини, ВиК, избор за надзор. В 23 са установени проблеми. Освен незаконосъобразност, е налице незаконосъобразно изменение на документи, промени на условията на процедурата, забавяне в работата на оценителните комисии.

"Безкомпромисното спазване на законосъобразността и все по-широк кръг да участват в обществените поръчки е изключително важно. Ще започнем работа по проектите веднага", обеща кметът.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев пък посочи, че откакто е на поста, е видял честа липса на контрол за законосъобразност, липса на отговорни служители, риск от незаконосъобразни практики. Той поясни, че е сменен директорът в ресорната дирекция в общината - но не става ясно дали се планират още кадрови промени. Терзиев първоначално обеща да няма чистки в общината и запази много от служителите от времето на Фандъкова.

Василев поясни, че и бившата кметица явно е установила проблем в някои от обществените поръчки - например тази за ремонта на бул. "Копенхаген". Удължаването на булеварда бе сред големите инфраструктурни пера в последния, рекорден бюджет на Фандъкова и струва 1,74 млн. лв.

"Защо не е подписала обществената поръчка, притеснявало ли я нещо?", запита зам.-кметът.

Тази поръчка, както и тази за бул. "Скобелев" са прекратени заради фаворизиране на определени фирми. Ще намаляваме инхаус възлагането, ще се извършва детайлен преглед и анализ, методики и показатели за оценка, свободна конкуренция, публичност и прозрачност, подчерта още Василев. Ще се създаде и електронен регистър за бъдещи търгове и поръчки.