Парламентарни формации са сменили компрометирани членове на секционна избирателна комисия (СИК) в Панагюрище. Това стана ясно на редовния брифинг във вторник на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

„В Общинска избирателна комисия-Панагюрище съставът на секционната избирателна комисия, поради работата на която беше обявен изборът (на кмет – б.р.) за недействителен, е сменен по предложение на партиите и коалициите и са назначени нови членове в тази секционна избирателна комисия, които ще произведат избора на 23 юни“, каза Матева.

Припомняме, че ЦИК отправи такъв призив с писмо до политическите сили в Народното събрание по повод спорно, макар и морално, решение на ОИК-Панагюрище да откаже назначаването на съответните компрометирани членове на СИК.

По непотвърдена информация на Клуб Z става въпрос за четирима души, излъчени от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“. Те били в 25-а СИК в Панагюрище, заради която бяха касирани изборите за кмет през есента на 2023 г.

За парламентарните избори „2 в 1“ тази неделя обаче засега не се наблюдават подобни случаи на смени на членове на секционни комисии.

Както Клуб Z съобщи, в Габровница ГЕРБ и ДПС са излъчили същите представители за, съответно, председател и зам.-председател на СИК. Припомняме, че там на местния вот видеонаблюдението показа сериозни манипулации, свързани с дописване на бюлетини. От прокуратурата твърдят, че все още тече досъдебно производство по случая, но обвинени засега няма.

Попитана дали ЦИК може да вземе отношение и по този казус, Росица Матева днес коментира:

„Отговор на този въпрос може да ви даде Районната избирателна комисия (РИК), която ги е назначила. Ако стигне до Централната избирателна комисия този въпрос, ние ще вземем своето решение и ще дадем съответните указания. Но за такъв случай ние не знаем – от районните избирателни комисии не сме информирани да има назначени лица за секционни избирателни комисии, за които е установено, че извършват нарушения на изборния процес.“

След въпрос какво може да направи РИК, Матева каза:

„Препоръчали сме на всички районни избирателни комисии, както и на общинските, при консултациите да бъде обърнато внимание на парламентарно представените партии и коалиции да не предлагат тези лица за членове на секционни избирателни комисии. Това можем да направим в момента, нямаме други правомощия.“