Общинска избирателна комисия (ОИК), вероятно безпрецедентно, е отказала да назначи членове на СИК, чиито действия са довели до касиране на избори за кмет. Случаят е от Панагюрище и бе коментиран на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък.

Припомняме, че вотът за кмет на общината през 2023 г. бе касиран от съда. Причина бяха констатирани нарушения в 25-а секционна избирателна комисия (СИК). Затова на 23 юни в Панагюрище ще се проведат нови избори за кмет.

От ОИК-Панагюрище обаче установили, че новопредложеният състав на 25-а СИК повтарял в голямата си част комисията, която е работила по времето на изборите през 2023 г. и заради която се е стигнало до касиране на вота, докладва на заседанието на ЦИК в четвъртък Елка Стоянова. Тя се позова на писмо на Общинската избирателна комисия, с което се информира централният орган за отказа да бъде назначена 25-а СИК.

Решението на ОИК-Панагюрище е взето на 26 май, но е подписано с две особени мнения – на зам.-председателя Делка Мангова и на секретаря Ана Делирадева. Двете дами посочват, че предложените членове на СИК отговарят на изискванията на Изборния кодекс. В случая се въвеждали допълнителни ограничения, което било в разрез с кодекса.

Елка Стоянова от ЦИК изрази съгласие с особените мнения. Според нея решението на ОИК-Панагюрище влиза в разрез с волята на законодателя.

Стоянова се аргументира и излезе с предложение:

„Аз напълно разбирам дилемата, пред която са изправени колегите от Общинска избирателна комисия-Панагюрище и разбирам моралната позиция, която заемат. Също така обаче считам, че законът е достатъчно ясен и безпротиворечив в тази посока и затова ви предлагам с оглед все пак и факта, че на първо място винаги трябва да поставяме и обществения интерес, да изпратим писма до парламентарно представените партии, които правят предложения за секционните избирателни комисии, ако не възразяват, да предложат нов състав на тази комисия. В противен случай ще трябва Общинската избирателна комисия да излезе с решение, с което назначава състав на 25-а СИК така, както е предложена към момента. Друго предложение не мога да формулирам, тъй като смятам, че законът в това отношение е ясен. И първото и основно задължение на нас като орган по администриране на изборите е да сме сигурни, че в този район, където се провежда нов избор за кмет на община, ще има секционна избирателна комисия, която да работи и да даде възможност на избирателите да упражнят правото си на вот в деня на изборите.“

Последва неколкоминутно мълчание, в което вероятно членовете на ЦИК са обсъдили спорния казус при изключени микрофони.

Чу се единствено коментар, вероятно от председателя Камелия Нейкова:

„Ние можем само да препоръчаме. Нищо повече.“

Елка Стоянова предложи да се изпратят писма на парламентарно представените партии с препоръка в срок до 17,00 ч. на 31 май да предложат други членове на проблемната СИК. Това бе одобрено с 11 гласа „за“ срещу 1 „против“ - на зам.-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя се аргументира така: „Гласувах „против“, защото смятам, че на политическите сили, които са предложили тези лица, трябва ясно да се каже, че тази секционна избирателна комисия и работата на тези членове са причина да бъде обявен за недействителен изборът и сега се произвеждат нови избори за кмет; и да поискаме да бъдат оттеглени тези кандидати и да бъдат предложени други членове на секционната избирателна комисия.“

Иначе, от публикуваното решение на ОИК-Панагюрище се вижда, че СИК-25 се състои от деветима членове. По непотвърдена информация на Клуб Z четирима от тях съвпадат с тези от касираните избори. Те били излъчени от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“.

Това, което през последните месеци доведе до вглеждането в съставите на секционните избирателни комисии, е въведеното през 2023 г. видеонаблюдение на броенето на бюлетините На местните избори м.г. печално известни станаха кадри, показващи фрапиращи манипулации в СИК, които доведоха и до разследвания на прокуратурата. Въпреки това стана ясно, че в някои райони партиите продължават да предлагат същите членове на секционни комисии и за предстоящия на 9 юни вот „2 в 1“ - за Народно събрание и Европейски парламент. Клуб Z съобщи за такъв случай в село Габровница, община Монтана.

Това доведе и до въпроси на последната редовна пресконференция на говорителката на ЦИК Росица Матева във вторник. Тя бе попитана какво се прави в такива случаи и няма ли начин да се налагат ограничения на партиите, така че те да не предлагат компрометирани членове на СИК.

Матева обаче насочи вниманието не към вота „2 в 1“ на 9 юни, а към този на 23 юни, когато по места ще се провеждат нови или частични избори за кмет.

Говорителката обясни, че от ЦИК са дали указания на общинските избирателни комисии да помолят партиите и коалициите да не предлагат членове на СИК, за които са констатирани проблеми.

Формално обаче Изборният кодекс не налага такива ограничения. Членове на СИК могат да бъдат гражданите, които имат право да гласуват в съответния вид избор и които владеят български език. Има забрана само по линия на роднински и съжителски връзки, както и по отношение на някои длъжности, изредени в чл. 66.