Президентът Джо Байдън оповести, че чрез изпълнителна заповед незабавно ще въведе значителни ограничения върху лицата, търсещи убежище на границата между САЩ и Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Държавният глава от месеци обмисля да наложи подобна мярка, особено след пропадането на двупартийно споразумение в Конгреса, което повечето републикански законодатели на думи подкрепиха, но впоследствие отхвърлиха по нареждане на бившия президент Доналд Тръмп. Десният популист не скри, че целта на саботажа на сделката е да не позволи на Байдън значима победа преди изборите през ноември.

"Границата не е политически въпрос, който да бъде въоръжаван", обяви Байдън в реч след обявяването на решението си да затегне границата.

Той изтъкна, че би предпочел по-задълбочени и по-трайни действия чрез законодателство, но "републиканците не ми оставиха избор". Въпреки че по-левите американци със сигурност не одобряват мярката на Байдън, президентът увери, че "вярвам, че имиграцията винаги е била жизнената сила на Америка".

"Това действие ще помогне да се установи контрол над нашата граница, да се възстанови редът в процеса", каза президентът.

Заповедта ще влезе в сила, когато броят на засичанията на лица по границата достигне 2500 на ден, обявиха висши служители на администрацията. Това означава, че мярката ще влезе в сила незабавно, тъй като тази цифра е по-висока от настоящите средни дневни стойности. Ограниченията ще останат в сила до две седмици след като броят на ежедневните срещи падне под 1500 на ден. За последно толкова малко души са регистрирани през лятото на 2020 г. - в най-суровите дни на пандемията от COVID-19.

След като тази заповед влезе в сила, мигрантите, които пристигат на границата, но не изразяват страх от завръщане в родните си страни, ще бъдат незабавно извеждани от Съединените щати в рамките на няколко дни или дори часове. Те могат да получат петгодишна забрана за повторно влизане в САЩ, както и да бъдат съдени.

Междувременно всеки, който претендира, че има основателна причина да бяга към Америка, ще бъде обстойно проверяван от американски гранични служители, но при по-стриктен режим от настоящия.