Кандидатката на управляващата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция „Параметрия“, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента според същото проучване.

По-рано управляващата партия и медии обявиха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с „много голяма“ преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност.

Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена - президент на Мексико.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена в светско еврейско семейство в столицата Мексико сити. Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико сити през 20-те години на XX век.

Баба й и дядо й по майчина линия са сефаради, емигрирали от София в началото на 40-те, за да се спасят от холокоста. Тя почита всички еврейски празници по двете родови линии, според „Дневник“.

"Пардо е стара еврейска фамилия от сефарадски произход. Коренът на името идва от времето, в което еврейските общности в Испания имат сериозно влияние, и думата най-вероятно е свързана с испанска/ладино (езикът на сефарадските евреи) версия на латинската дума за леопард", разказва за "Дневник" д-р Александър Оскар.

"Най-вероятно името се е асоциирало с хора, които са възприемали думи на гръцки и латински в Испания (с еврейски привкус), за да си осигурят приемане и в католическото общество. След изгонването на общността през 1492 г. това фамилно име с няколко разновидности се появява на Балканите, като най-силно изразено е в Сплит, Солун и Пловдив", допълва председателят на Организацията на евреите в България "Шалом".

"И до днес в Пловдив живее семейство с това име, част от българската еврейска общност, които обаче нямат връзка с г-жа Шейнбаум. В София е имало разклонение на фамилията, от която произхожда и г-жа Шейнбаум, напуснало страната в навечерието на Втората световна война. Много се радваме и се гордеем, че човек с български еврейски произход има най-големи шансове да стане президент на Мексико", каза още Оскар.

Заради произхода ѝ беше наричана "българска еврейка". В действителност Клаудия Шейнбаум е смятана за първата представителка на евреите, издигнала се - и то чрез избори - на толкова високи постове в страната.

Баща ѝ Карлос Шейнбаум Йоселевиц е инженер-химик с призната изключителна роля за развиване на националната индустрия за обработка на кожи.

Майка ѝ Ани Пардо Семо е биолог и става първата жена от сефарадските евреи, приета в Мексиканската академия на науките.

Дядо ѝ по бащина линия е участвал в дейността на компартията, родителите ѝ също се включват в левичарски активизъм през 60-те години и големите демонстрации от 1968 г.

Но семейството напуска традиционния еврейски квартал в западната част на Мексико сити, което води до прекъсване на връзките с еврейската общност в столицата. Карлос и Ани решават да живеят в южните квартали близо до университета, където тя работи. Клаудия е втората дъщеря, учи в светски нееврейски училища и избира да следва физика в UNAM, където започва да се занимава и с политическа дейност.

Мексиканските медии не знаят или не обръщат внимание на еврейския ѝ произход. До лятото на 2018 г., когато социолозите показват, че тя има голям шанс да спечели кметските избори. Клаудия Шейнбаум разказва тогава на публично събиране с жени от еврейската общност за родителите си и за това, че семейството ѝ не е религиозно, но е израснала с отбелязване на празниците.

Шейнбаум e на 61 години. Тя бе пет години кмет на Мексико сити до оттеглянето си миналата година заради кампанията й. Беше посочена от настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за негова наследница, след като изтече шестгодишният му мандат, без право да се кандидатира отново.