Около 20 000 германци, които почиват в България, ще бъдат засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа – германският "Еф Те И груп" (FTI Group).

Туристите вероятно ще бъдат пренасочени към други германски компании като TUI, DER Touristik, Alltours и Schauinsland-Reisen. Това пише TravelNews, позовавайки се на Асоциацията на инкаминг агенциите в България (AIA), която обединява големите чужди туроператори с дейност в страната.

Споменатите туроператорски фирми използват общи чартъри до Бургас и Варна.

Съществува и вероятност някои от почиващите в България да се откажат от пътуването си, допълва TravelNews.

„Седалките на FTI в полетите бързо ще бъдат заети от другите германски туроператори, тъй като има недостиг на самолети от Германия до България“, коментирали са от асоциацията.

"Трагично събитие"

От понеделник има ръст от 120 % в онлайн резервациите на германци към българското Черноморие, съобщили са още от организацията на туроператорите.

В понеделник "Еф Те И груп" подаде иск за обявяване в несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен. Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира фалита като "трагично събитие", уточнявайки, че институцията му не може да окаже допълнителна помощ. По време на пандемията банкрутиралият туроператор е получил държавна помощ в размер на 595 млн. евро.

ДПА съобщи тази седмица, че бъдещето на компанията изглежда сигурно, тъй като американският инвеститор "Сертарес" (Certares) планира да я придобие за 1 евро и да инжектира в нея 125 млн. евро свеж капитал. Около 11 000 души работят за "Еф Те И груп".