Не е много вероятно руската енергийна компания "Газпром" да успее да възстанови доставките на газ, загубени поради инвазията на Путин в Украйна, в рамките на едно десетилетие.

Това прогнозира доклад, поръчан от мениджмънта на "Газпром" и цитиран от британския вестник "Файненшъл таймс".

До 2035 г. износът на руската компания за Европа ще бъде средно 50-75 млрд. куб. м. годишно, посочва се в документа. Това е едва една трета от нивата преди началото на войната срещу Украйна.

Руският енергиен гигант се надява, че новият тръбопровод до Китай може да му помогне да компенсира част от загубения износ. Капацитетът на съоръжението, което все още не е договорено, обаче ще бъде едва 50 млрд. куб. м. годишно.

Авторите на доклада припомнят и че цените за азиатската страна са много по-ниски от тези за Европа.

"Основните последици от санкциите срещу "Газпром" и енергийната индустрия са свиването на обемите на износа, които ще бъдат възстановени до нивото си от 2020 г. не по-рано от 2035 г.", твърди се в проучването.

Докладът от 151 страници, завършен през миналата година, е сред най-откровените признания досега за това как западните санкции, наложени в отговор на руската война, са засегнали "Газпром" и руския енергиен сектор като цяло, пише финансовото издание.

Делът на "Газпром" в енергийния износ на Русия ще намалява, тъй като газът, транспортиран през тръби, който беше особено силно засегнат от негативните странични ефекти от инвазията, остава на заден план за сметка на по-слабо уязвимия втечнен природен газ, анализира се в доклада.

Руската компания, освен това, трудно ще се върне към растеж без значителна държавна подкрепа за намирането на нови пазари.

„Тъй като "Газпром", който няма своя собствена доказана технология за производството на големи капацитети втечнен природен газ, е единствената компания, изнасяща газ през тръбопроводи и тези обеми намаляват, ролята на "Газпром" в газовата индустрия съответно се очаква да намалее“, пишат авторите на проучването.

Способността на Китай да договаря значително по-ниски цени от тези, които Европа плащаше за руския газ, означава, че износът на "Газпром" по тръбопровода „Силата на Сибир 2“ ще бъде по-малко печеливш, дори и ако се възстановят предвоенните обеми, изтъква докладът.