Окръжна прокуратура - Монтана успешо разкри и привлече като обвиняем машинист, който по неясни подбуди срязал маркучи, които захранват спирачките на локомотив.

Както и Клуб Z писа, повредата на възстаричкия електровоз бе установена - за щастие - докато е стоял неподвижен на гара Лом.

Според обвинението...

"Около 04,30 ч. на 01.06.2024 г. на жп гара Лом Н.Г. счупил предното стъкло на локомотивна машина и прерязал с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките на локомотива."

Обвиняемият е направил пълни самопризнания, включително пред съдия.

Причинената имуществена вреда е около 5000 лева, на както Клуб Z писа - от държавното обвинение съобщават, че е привлечен по член от НК, който предвижда от 5 до 15 г. затвор.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Монтана привлече в качеството на обвиняем машинист, причинил повреда на железопътен състав на ЖП Лом

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Монтана 49-годишният Н.Г. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за причиняване на повреда на железопътен състав на ЖП гара Лом. Деянието е квалифицирано по чл. 340, ал. 1 от НК.

В хода на активни действия по разследването извършителят на престъплението е установен. Събрани са доказателства за виновността на машиниста на подвижния железопътен състав.

Около 04,30 ч. на 01.06.2024 г. на ЖП гара Лом Н.Г. счупил предното стъкло на локомотивна машина и прерязал с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките на локомотива.

Обвиняемият е направил самопризнания за извършеното от него деяние. Същият е разпитан пред съдия.

По първоначални данни причинената имуществена вреда е на стойност около 5000 лева.