Дни преди изборите за Европейски парламент словашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май, направи първото си публично обръщение. Премиерът публикува видеозапис в социалната мрежа "Фейсбук", в който казва, че прощава на човека, който го атакува, и че няма да предприема срещу нападателя си никакви юридически действия.

Във видеозаписа Фицо казва, че е бил атакуван заради политическите си възгледи и окачествява нападателя си като "активист на словашката опозиция".

Министър-председателят изрази благодарността си към медиците в болницата в град Банска Бистрица, където беше откаран след атаката на 15 май, като изтъкна, че лекарите са успели да "предотвратят най-лошото". Относно здравословното си състояние Фицо изрази оптимизъм и каза, че, ако всичко е наред, ще се завърне към служебните си задължения в края на този или в началото на следващия месец.

"Не изпитвам омраза към непознатия, който ме простреля. Няма да предприемам правни действия срещу него и няма да търся обезщетение за вреди. Прощавам му и нека сам си изяснява в главата си какво направи и защо го направи. В крайна сметка, ясно е, че той беше просто пратеник на злото и на политическата омраза, която политически неуспешната и недоволна опозиция в Словакия разду до неконтролируеми пропорции", каза словашкият премиер.

Фицо подчерта, че няма причина да смята, че нападението е дело само на човек с психически отклонения, който е действал сам. Премиерът изтъкна, че дълго време е предупреждавал чуждестранните партньори на Братислава за опасността от атентат срещу представител на властта в Словакия.

Словашкият министър-председател каза, че в рамките на политическата си кариера винаги си е запазвал правото да има собствено мнение. 

"Против съм намеса във вътрешните работи на други страни и срещу насилствения износ на демокрация към страни, които са решили да вървят по своя си път. Словакия на разполага с икономическите и военните ресурси да налага интересите си със сила. По тази причина трябва непрестанно да работим за строгото спазване на международното право и да имаме смелостта да наричаме нещата със собствените им имена, независимо от това за колко голяма страна се отнасят", заяви Фицо.

Премиерът каза още, че стремежът на словашкото политическо ръководство към самостоятелна външна политика, която е "насочена към четирите краища на света", макар и в рамките на членството на Словакия в ЕС и НАТО, не се харесва на всички.

Фицо заяви, че всеки, който не е съгласен с това, че военната помощ за Украйна трябва да продължи и че Русия трябва да бъде отслабена на всяка цена, бива незабавно обозначен като руски агент и изолиран политически в международен план.

"Колкото и да ни е тъжно да го кажем, правото на различно мнение вече не съществува в Европейския съюз", заяви словашкият министър-председател.

Фицо изрази още мнението си, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) е замразила членството в ПЕС на неговата партия "Посока – социална демокрация" именно заради различна позиция по въпросите, свързани с Украйна.

Освен това премиерът каза, че в рамките на Вишеградската четворка е имало опит, макар и неуспешен, на това обединение от четири държави да бъде сложен край, с аргумента, че Унгария и Словакия имат "различни политически виждания".

Премиерът разкритикува политиката на словашкото правителство в периода 2020-2023 г., като заяви, че в този период правителството е възприело "единствено правилната гледна точка" по международните дела, като по този начин е получило карт бланш от големите западни демокрации за саморазправа с политическата опозиция.

Фицо каза също, че след завръщането на партията му "Посока – социална демокрация" на власт след парламентарните избори миналата година, отправянето на заплахи срещу представители на властта и техни близки се е превърнало в норма.

Министър-председателят намекна, че заплахите и проявите на неуважение към представители на властта са средства за борба на опозицията срещу правителството.

"Опозицията не показва никакво уважение към резултата от демократичните парламентарни избори и към властите", категоричен беше словашкият лидер. "Не съм политически ангел", изтъкна премиерът, като същевременно уточни, че проблемите не се решават, като просто застреляш политика, с когото не си съгласен.