Нидерландия гласува днес на изборите за Европейски парламент, първа сред всички страни от Европейския съюз (ЕС). Това са десетите поред евроизбори за страната, която е една от основателките на ЕС.

Жителите на Ниската земя ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати - 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия 720-местен парламент. 

Социологическите проучвания сочат, че крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс ще повтори успеха си от парламентарните избори през ноември и ще се утвърди като първа политическа сила в Нидерландия. Национално проучване на общественото мнение, публикувано в навечерието на вота, постави групата му начело в класирането наред с коалицията на "Лейбъристите" и "Зелено-левите", като се очаква и двете формации да получат по 8 места.

Това би означавало огромна победа за Вилдерс, който дори не успя да си осигури място в европарламента на евроизборите през 2019 г. "Лейбъристите" и "Зелено-левите" спечелиха съответно 6 и 3 места преди пет години. Двете леви партии участват с обща листа тази година, но ще имат отделни фракции в парламента след вота.

Вилдерс е на гребена на вълната след впечатляваща победа на парламентарните избори в Нидерландия в края на 2023 г., въпреки че по-късно бе принуден да се откаже от мечтата си да заеме премиерския пост при преговорите с потенциални коалиционни партньори, които недолюбват крайнодесния екстремист.

След месеци на напрегнати преговори 60-годишният лидер съобщи през май, че е постигнал сделка с три други консервативни партии за сформиране на десен кабинет, който се очаква да положи клетва до края на юни. Коалицията заяви, че ще води по-твърда политика спрямо Брюксел, една от целите й, например, е да осигури значително намаляване на нидерландската вноска в бюджета на ЕС.

Вилдерс години наред призоваваше сънародниците си да подкрепят каузата му да изкара страната от ЕС. Той обаче промени тона си в навечерието на тези избори и се отказа от прокламираната мисия да организира референдум за излизане от блока. Вместо това изтъкна, че неговата партия вече ще се стреми да ограничи правомощията на ЕС, като убедини усилия с крайнодесните лидери на Италия и Франция - Джорджа Мелони и Марин Льо Пен.

При приключване на гласуването в Нидерландия в четвъртък в 21:00 българско време ще бъде публикувана информация от екзитпол. Самите резултати ще бъдат оповестени, когато избирателните секции приключат във всички държави-членки - в неделя от 23:00 часа българско време.

Кой може да гласува?

Право имат да гласуват навършилите 18 години в деня на изборите, гражданите на Нидерландия или на друга държава от ЕС, както и тези, които не са лишени от това избирателно право. 

Гласуването не е задължително.

Могат да гласуват европейски граждани от друга страна-членка, които обаче трябваше да подадат специално заявление до 23 април. Общо 67 000 граждани на ЕС заявиха в срок това намерение, което е с 30 процента повече в сравнение с предишните евроизбори през 2019 г. Също с 30 процента - до 90 357  - се е увеличил броят на нидерландските граждани, които живеят в друга държава, но са се регистрирали да гласуват на европейските избори чрез Хага. Гласували са действително 35 690 нидерландци в чужбина, което е избирателна активност от 56%, съобщиха нидерландските медии.

Нидерландците, живеещи на островите Бонер, Синт Еустациус и Саба, също могат да гласуват на изборите за Европейски парламент. За да гласуват, нидерландските жители на островите Аруба, Кюрасао и Сен Мартен трябваше да се регистрират в община Хага като гласоподаватели в чужбина.

Как се гласува?

Нидерландците гласуват в избирателни секции, както и чрез пълномощник, на когото предоставят своя „избирателен паспорт“, изпратен им от общината. Един пълномощник може да гласува само за двама души. Няма гласуване онлайн. Няма машинно гласуване. По принцип не е възможно да се гласува по пощата. Само пребиваващите в чужбина нидерландски граждани, които са се регистрирали като избиратели извън Нидерландия, могат да гласуват по пощата.

Къде се гласува?

Избирателните секции са отворени от 7,30 ч. до 21 ч. Те традиционно са разположени в училища и обществени сгради. NS - нидерландските железници - отварят 42 секции на жп гарите основно в големите градове; много от хората в Нидерландия пътуват с влак за работа и учение, затова такива секции са много удобни за тях. Избирателната секция на жп гара Бреда ще бъде първата, която ще отвори в 5:15 часа.

По закон не по-малко от 25% от избирателните секции трябва да се намират в сгради, достъпни за избиратели с физически увреждания. За хората в инвалидни колички в избирателната секция има поне една избирателна кабина с по-ниска повърхност за писане.

Предвиден е и допълнителен голям списък на кандидатските листи в помощ на хората с увредено зрение. Предлага се и увеличително стъкло, което увеличава текста на бюлетината. Слепи, хора с проблеми с ръцете или с Паркинсон могат да разчитат на някого, когото са довели, или на член от избирателната комисия.

Мисии за честни избори

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Елекшън Уоч (Election-Watch.eu), неправителствена организация със седалище във Виена, следят за честността на евроизборите в Нидерландия. Мисия на ОССЕ бе тук от 29 до 31 май. Елекшън Уоч наблюдаваше евроизборите в Нидерландия през 2019 г.

Резултатите

В деня на гласуването днес може да бъдат огласени данни от проучвания за избирателната активност. Резултатите от нидерландските избори ще станат известни вечерта на 9 юни, когато приключат изборите във всички 27 страни от Евросъюза.

БТА