Русия може да даде "нестандартен отговор" на доставките на западни оръжия с далечен обсег в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин на голяма пресконференция в Санкт Петербург снощи, организирана за представителите на чуждестранни информационни агенции.

"Ако някой смята, че е възможно да достави такива оръжия в зона на война, за да атакува нашата територия и да ни създаде проблеми, защо да нямаме право да доставим наши оръжия от същия тип в региони по света, където ще бъдат поразени чувствителни обекти на страните, които действат срещу Русия по този начин?“, попита руският диктатор.

Макар да отбеляза, че няма намерение на напада НАТО, Путин не спести припомнянето, че Русия разполага с ядрени оръжия.

"По някаква причина Западът смята, че Русия никога няма да ги използва. Ние имаме ядрена доктрина и ако нечии действия застрашат нашия суверенитет и териториалната ни цялост, ние смятаме, че е възможно да използваме всички средства, с които разполагаме. Това не трябва да се приема с лека ръка, повърхностно", посочи той.

Попитан за срещите на руски официални представители с членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", чиито местни структури в няколко германски провинции бяха класифицирани като крайнодесни екстремистски организации, Путин отбеляза:

"Ще си сътрудничим с всички, които искат да си сътрудничат с Русия. Не виждаме признаци на неонацизъм в действията на "Алтернатива за Германия"."

Въпреки че Русия и "Алтернатива за Германия" не поддържат "системни връзки", Москва ще подкрепи всеки, който е за нормални отношения с Русия, каза Путин.

Регионалните организации на "Алтернатива за Германия" в източната германска провинция Тюрингия, както и в съседните провинции Саксония и Саксония-Анхалт са обявени за крайнодесни екстремистки групи, а на национално ниво опозиционната политическа сила е класифицирана като предполагаема дясноекстремистка партия от германската агенция за вътрешно разузнаване.