Крайнодясната група на Европейския парламент "Идентичност и демокрация" (ИД) изключи партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в четвъртък, по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент. Решението бе взето след изявленията на Максимилиан Кра, водещият кандидат на АзГ, който каза пред италиански вестник, че не всички от нацистките Waffen SS са били престъпници.

"ID Group не иска повече да бъде свързвана с инцидентите с Максимилиан Кра, ръководител на листата на АзГ за европейските избори", се казва в изявление на ID групата.

SS, или "Schutzstaffel", е паравоенната сила на нацистите по време на Третия Райх и играе водеща роля в Холокоста.

Това е поредният удар за "Алтернатива за Германия" в последните няколко месеца. По-рано тази седмица, лидерът на френската десница Марин Льо Пен също се дистанцира от партията, считайки я за твърде токсичен партньор.

Крайно десните партии в Европейския парламент в момента са разделени. Една част членуват в  групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), където е партията "Италиански братя" на италианската премиерка Джорджа Мелони. Другите са част от ИД, където главна сила е Националното движение на Марин Льо Пен.

Проучванията показват, че националистическите и евроскептичните партии ще спечелят рекорден брой гласове на предстоящите избори. Очаква се ИД да стане третата по численост политическа група в ЕП. Въпреки това проевропейските сили ще запазят абсолютното си мнозинство.

Съпредседателите на АзГ Алис Вайдел и Тино Хрупала заявиха, че вземат под внимание решението на ИД, но остават оптимисти за изборите. "Уверени сме, че ще продължим да имаме надеждни партньори до нас през новия законодателен период", казаха те.

Подкрепата за АзГ е спаднала с около осем пункта тази година, засегната от неблагоприятни съдебни решения, опасения относно връзките й с Китай и Русия и разкрития за участие на висши членове в разговори за депортиране на неетнически германци.

Максимилиан Кра, чийто помощник е обвинен в шпионаж в полза на Китай, подаде оставка от ръководния съвет на АзГ и обеща да не участва в предизборната кампания след коментара си за SS, въпреки че все още е кандидат за европейските избори.

В последен опит да избегне изключването, делегацията на АзГ поиска ИД да изключи само Кра, обвинявайки него лично за проблемите. "Виждаме това като последен (макар и отчаян!) опит да предотвратим изключването на цялата делегация на АзГ от парламентарната група на ИД", пише евродепутатът Кристин Андерсен в писмо до изпълнителния съвет на партията.

Днес лидерът на българската "Възраждане" реагира във фейсбук на новината за изключването и подкрепи германскат апартия. 

"Вчера стана ясно, че Алтернатива за Германия, втората политическа сила в най-голямата европейска държава, е изключена от "Идентичност и демокрация" - европейската партия, в която членуваше. За мен това не е изненада и го очаквах отдавна. Това обаче е много добра новина, защото сега ще имаме възможност да създадем истинска консервативна и суверенистка група в Европейския парламент.

Възраждане категорично ще работи заедно с АзГ. Вече сме предприели стъпки за създаване на нова група в ЕП, затова още днес ще предложим на германската партия да се включи и да движим заедно процеса. Няма да допуснем сегашният управляващ либерално-фашистки режим да продължи.

Нашите германски приятели могат да разчитат на нас, както и всички останали европейски политически сили, които мислят като нас. Съединението прави силата!"

Минималният брой членове за образуване на политическа група в ЕП е 23-ма, като трябва да са представени най-малко една четвърт, или 7 от всички 27 държавите членки. До вчера Германия имаше 9 представители в ИД, но след изгонването им остана без такива.. България досега няма нито един човек в тази група.