Най-малко 33-ма души са убити при израелска атака срещу училище на ООН в централната част на Газа, съобщават местни жители, цитирани от Ройтерс.

Поразено е училище под егидата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в бежанския лагер "Нусейрат", което е било пълно със стотици разселени. Според израелската армия в сградата са се укривали терористи от палестинските групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", които са участвали в атаката от 7 октомври. Местни журналисти съобщават, че израелски военен самолет е извършил удара с две ракети, които са поразили класни стаи.

От израелската армия настояват, че са предприети всички мерки за ограничаване на цивилните жертви, а от Хамас обвиниха Тел Авив, че е извършил "ужасно клане".

Атаката идва на фона на продължаващите преговори по споразумение за прекратяване на огъня, представено от американския президент Джо Байдън в петък.

Близки на оставащите около 130 заложници на "Хамас" и представителите на военния кабинет оказват натиск върху премиера Бенямин Нетаняху приеме сделката на американския държавен глава.