Хранителни режими с високо съдържание на сол могат да повишат риска от екзема, установи американско изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Лекарите предупреждават хората за опасностите, които солта крие за сърцето, а ново проучване сочи, че натрият не помага и на кожата.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са установили, че с увеличаването на дневния прием на сол се повишава и вероятността за поява на екзема - кожно заболяване, известно още като атопичен дерматит.

"Ограничаването на натрия в храната може да бъде икономически ефективна и нискорискова интервенция срещу атопичен дерматит", е заключението на научния екип, ръководен от д-р Катрина Абуабара от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Използваните за анализите данни са от британската изследователска база, наречена Биобанка на Обединеното кралство. Участват почти 216 000 души на възраст 37 години и повече към момента на подбора за проучването.

Хората са помолени да предоставят проба от урината си, на чиято база може да се определи приемът на натрий. Около пет на сто от тях са имали диагноза екзема.

Човек средно отделя около три грама натрий в урината си за 24 часа. Проучването установява, че ако дневното му отделяне се увеличи само с един грам, то вероятността за обостряне на екземата се повишава с 22 процента. Ефектът изглежда по-силен при жените, отколкото при мъжете, отбелязват изследователите.

Според тях вероятността за тежка екзема при хората, чиито изследвания сочат голям прием на сол, е с 11 процента по-висока.

При тези, които се придържат към здравните препоръки за ограничаване на приема на сол, вероятността за екзема е с 12% по-малка, отбелязва екипът.

Данните от изследването са публикувани в изданието JAMA Dermatology.