В Нидерландия официално започнаха евроизборите и лидерът на радикалната антиимигрантска Партия на свободата Герт Вилдерс е с реални шансове да завърши на първо място. Национално проучване на общественото мнение, публикувано в навечерието на вота, постави групата му начело в класирането наред с коалицията на "Лейбъристите" и "Зелено-левите", като се очаква и двете формации да получат по 8 места.

Това би означавало огромна победа за Вилдерс, който дори не успя да си осигури място в европарламента на евроизборите през 2019 г. "Лейбъристите" и "Зелено-левите" спечелиха съответно 6 и 3 места преди пет години. Двете леви партии участват с обща листа тази година, но ще имат отделни фракции в парламента след вота.

Вилдерс е на гребена на вълната след впечатляваща победа на парламентарните избори в Нидерландия в края на 2023 г., въпреки че по-късно бе принуден да се откаже от мечтата си да заеме премиерския пост при преговорите с потенциални коалиционни партньори, които недолюбват крайнодесния екстремист.

След месеци на напрегнати преговори 60-годишният лидер съобщи през май, че е постигнал сделка с три други консервативни партии за сформиране на десен кабинет, който се очаква да положи клетва до края на юни. Коалицията заяви, че ще води по-твърда политика спрямо Брюксел, една от целите ѝ, например, е да осигури значително намаляване на нидерландската вноска в бюджета на ЕС.

Вилдерс години наред призоваваше сънародниците си да подкрепят каузата му да изкара страната от ЕС. Той обаче промени тона си в навечерието на тези избори и се отказа от прокламираната мисия да организира референдум за излизане от блока. Вместо това изтъкна, че неговата партия вече ще се стреми да ограничи правомощията на ЕС, като убедини усилия с крайнодесните лидери на Италия и Франция - Джорджа Мелони и Марин льо Пен.

При приключване на гласуването в Нидерландия в четвъртък в 21:00 часа българско време ще бъде публикувана информация от екзитпол. Самите резултати ще бъдат оповестени, когато избирателните секции приключат във всички държави-членки - в неделя от 23:00 часа българско време.