Нов ден, нова престрелка в Столичния общински съвет между "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС) и ГЕРБ. И двете страни се обвиниха в конфликт на интереси. Само мащабите на този, описан от дясната коалиция, са доста по-големи. Заради раздадени на нежната му половинка милиони по обществени поръчки, от ПП-ДБ-СС поискаха оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Александър Александров.

Уважаеми колеги...

"Уважаеми колеги,

Днес, 6 юни, от 11 ч общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС ще предоставят информация за конфликт на интереси и семейни връзки при сключени договори от Столична община. Очакваме ви пред зала 5 на ул. "Московска" №33."

Такова съобщение получиха рано сутринта в пощите си журналистите. В 10:30 обаче, изпреварващо, на мястото за трибунки се явиха от ПП-ДБ-СС, за да обявят с каква информация разполагат за шефа на топлофикационното дружество.

"Ще подадем сигнали и в прокуратурата, и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и в Агенцията за държавна финансова инспекция, и Националната агенция за приходите за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала. Ние настояваме за пълна данъчна ревизия и проверка на Александров и на жената, с която живее на семейни начала, Светлана Пашалийска", обяви Борис Бонев, цитиран от БТА.

"Доходоносни семейни връзки"

За какво става въпрос? По думите на съветника от квотата на СС от началото на годината "Топлофикация" е възложила над 40 обществени поръчки на стойност 217 млн. лева. Множество от тях са спечелени от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената до Александров - Пашалийска. 

Бонев даде и конкретен пример с договор за обществена поръчка на стойност 5 милиона лева. Дейността е по изпълнение на строително-монтажни работи на люлинска топломагистрала в район "Връбница". След това, с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка и още една фирма - дейностите се превъзлагат на втората. Справка в Търговския регистър показва, че именно тази фирма е собственост на жената до Александров, добави Бонев. По думите му търгът е спечелен от обединение, създадено за целта, свързано с дългогодишния общински съветник в мандатите на ГЕРБ - емблематичният бизнесмен Орлин Алексиев.

Той представи и други възлагателни договори, сключени с фирми на същата дама, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др.

А че Пашалийска е нежната му половинка, самият Александров е декларирал в задължителните по закон за управленските длъжности декларации за имущество и конфликт на интереси.

На финала Борис Бонев посочи, че разполага и с информация, която не може да докаже, но тя се базира на разкази на служители на столичното топлофикационно дружество: че техният шеф се хвалел с автопарк за 2 милиона лева, както и че е бил гост на яхтата на собственика на една от фирмите в обединението за люлинския топлопровод.

Всичко това съветникът определи като "тежки и доходоносни семейни връзки".

"Отчаяни съпруги"

В 11 ч. дойде ред и на ГЕРБ. Говори бившият телевизионен водещ и кандидат-кмет, сега говорител на групата в СОС - Антон Хекимян.

Столичната община е сключила директен договор с фирма на съпругата на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, която е направила независим одит на общината, обяви той. Става въпрос за назначения от новото ръководство одит на търговете, след който кметът Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) обяви, че ще спре 21 от тях, датиращи от времето на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

Хекимян посочи още, че от групата на ГЕРБ-СДС в СОС имат данни и за още една съпруга, с която са сключени два директни договора, отново свързани с "Продължаваме промяната".

"На 17 май 2024 кметът по финанси Иван Василев и Адриана Попова сключват два договора с предмет за подпечатване на предизборни книжа и материали - един договор за парламентарните избори и един - за европейските избори", каза Хекимян.

По думите му фирмата, с която са сключени договори, е на кмета на район "Слатина" Георги Илиев и неговата съпруга.

"Тук гледаме сериала "Отчаяни съпруги" с тяхното продължение "Финансирани съпруги" - натърти бившият телевизионер.

От ГЕРБ обаче неизменно бяха питани за изнесената половин час по-рано информация за шефа на "Толофикация-София". Не можаха да отговорят. Прошко Прошков каза само, че ако от обединението имали сигнали, било редно да ги подадат до институциите, а не да говорят предварително.

Но реагира кметът на "Слатина", обвинен от ГЕРБ: