За 1 юли в Софийския районен съд е насрочено първо заседание по интересно дело - и.ф. главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев срещу бившия МВР (а по-рано и правосъден) министър Иван Демерджиев. Делото е за 10 000 лв. за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

Адвокат на и.ф. главния секретар е друг бивш министър - Емануил Йорданов.

Както е известно, ищецът бе сложен на поста на 10 април, след като гръмна бурята около тогавашния титуляр Живко Коцев.

Именно по повод това назначение Иван Демерджиев се изказа в интервю пред бТВ сутринта на 11 април, като замеси новия-стар главен секретар в трафик на мигранти.

По този повод още на 3 май Кангалджиев декларира в интервю, че е внесъл искова молба срещу бившия министър. Както и че в случай на успех на делото, ще дари парите.

Така сега го съди за споменатата сума заради изказването на Демерджиев, че е "замесен в трафик на мигранти". Според жалбоподателя - с оглед статута на интервюирания на бивш министър ва МВР, той ангажира общественото мнение и претендира за максимална обективност.

Затова топ полицаят обобщава, че е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в засягане честта и доброто му име. Увреден бил имиджът му, а изказването било копирано и в много други медии, като впоследствие бил принуден да отговаря на въпроси за начина, по който работи.

Освен това станал по-раздразнителен, нарушили му се контактите с близки и приятели, последвали недобро изпълнение на служебните задължения и негативно настроение…

Ищецът, който все още е на поста (междувпрочем един от лайтмотивите на Демерджиев във въпросното интервю е, че сме държавата на временно "изпълняващите функции" - б.р.), заключава, че самото твърдение представлява обвинение.