Димитър Кангалджиев е експерт по темата трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение. Това заяви тази сутрин пред БНТ Иван Демерджиев - бивш служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи.

От вчера Кангалджиев е и.ф. главен секретар.

"Да обърна внимание, че живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде замалко, очевидно не стана така. Сега имаме временно изпъняващ и.ф. главен секретар. Ще отворя една скоба - той отдавна, г-н Кангалджиев в качеството си на зам. главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", подчерта Демерджиев.

Той обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам. директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти.

"Сезираха ме депутати от ГЕРБ - г-н Терзийски и г-н Младенов визирам (и двамата бивши министри на ГЕРБ - б.р.). Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек - г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата.

Предприех действия да занимая дирекцията вътрешна сигурност, назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", каза още Демерджиев.

Според думите му прокуратурата разследва избирателно едни медийни публикации, но не и други.

"Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се е проведен и такъв във връзка с митниците", реторично попита той.

"Когато питате за Паскал, двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах.

Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност, е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал: дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?"

Демерджиев обобщи своята гледна точка за сегашните сътресения в МВР.

"Ако трябва да обобщя с едно изречение - има една библейска фраза, много подходяща: "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха". Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите.

Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР, алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишният главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор...

Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване."

"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати.

Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот и всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот."

По думите му мигрантите са навсякъде и справянето с проблема е само на думи.