Разпространеният в медиите съдебен акт на Административния съд в Стара Загора не засяга взетата по отношение на подсъдимия Георги Георгиев постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Тази мярка е била взета от Районния съд в Стара Загора (който и единствен има право на това - б.р.) с определение от 31 юли м. г.

Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение по повод публикации в медиите.

Вчера бе разпространено, че пред АС-Стара Загора е атакуван полицейският арест до 24 часа на младия охранител. Казано просто - това е повсеместна практика, тъй като мярката по Закона за МВР хем не се води арест, а административна принуда, хем по същество... физически човек пребивава в ареста. Затова и успеваемостта на адвокатите, които я атакуват пред административен съд, обикновено е почти 100 %.

Затова се налага от държавното обвинение днес да уточняват, че производството, разгледано от Административния съд в Стара Загора, се отнася именно за индивидуален административен акт – заповед за задържане на лице от 30 юли м.г., издадена от полицейски орган на основание чл.72, ал.1, т.1 от Закона за МВР.

Съдебната отмяна на заповедта няма отношение към воденото срещу подсъдимия Георгиев наказателно производство, разглеждано към момента от Районен съд-Пловдив и не оказва влияние върху законосъобразността на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.


(Клуб Z припомня, че обществото е особено чувствително, тъй като първия път Георгиев наистина бе пуснат от съда - на основание съдебно-медицинска експертиза, която твърдеше, че момичето има само леки телесни повреди. Но това е напълно нерелевантно към това - дали първите няколко часа, които е прекарал в ареста на 30 юли по закона за МВР, са законни, или не - бел. ред).

От прокуратурата посочват, че до настоящия момент мярката за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимото лице е била многократно предмет на съдебен контрол, като различни съдебни състави в актовете си са мотивирали нейната правилност и законосъобразност и не са установили основания за отмяната ѝ.

Както и Клуб Z писа, срещу Георгиев има повдигнати три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда на 18-годишната Дебора Михайлова, за принуда и за закани с убийство.

Вчера за пореден път беше отложено делото по случая, което мъчително върви по същество в Пловдив. Причината са отсъстващи свидетели. 

Делото ще продължи на 26 юни, за което са призовани останалите свидетели и част от вещите лица. Съдът определи още две допълнителни дати за заседания за разпит на свидетели - на 8 юли и на 12 септември, каза пред журналисти прокурор Ивелина Косева, цитирана днес от БТА.

Миналата година случаят с насилието над Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна. Едно от обвиненията срещу Георги Георгиев е, че в края на юни м. г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда.