"Не. Не, не..."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата на ПП-ДБ в Хасково и Пловдив-град Асен Василев, който бе и министър на финансите в кабинета "Денков", отговори на въпроса "Има ли път към ГЕРБ и ДПС?" в интервю за бТВ.

"Зависи от българските граждани. Път там няма.

Второ, българските граждани вече видаха двата икономически модела, по който държавата може да се развива", посочи Василев.

И отчете, че ако страната продължи със сегашния си темп на развитие, след 10-12 години ще достигнем средните европейски доходи. А с предходната политика на "постната пица" перспективата е това да стане през 2066 г.

"Казват че пари няма за хората, ама в края на годината има пари да се разделят между 12 олигарси...", заяви още той. "Ние сме между Боливия, ЦАР и Камерун с "постната пица", посочи бившият финансов министър.

По думите на Василев в началото на кампанията имало въпроси от симпатизантите на ПП-ДБ защо управляваха с ГЕРБ и ДПС. В края ѝ обаче вече нямало. Имаше две редовни правителства от политичеката криза от 2020-а насам - "и двете ги направи ПП", припомни съпредседателят на "Промяната". И определи решенията като "трудни", но взети с мотива, че "държавата ще се движи напред".

"Ако искахме партийни квоти, щяхме да сме още на власт" - заяви още Василев по повод обвиненията от страна на ГЕРБ, че ротацията не се е осъществила заради желанието на обединението за постове в контролните и регулаторни органи. Той посочи и че от ПП-ДБ многократно са настоявали за приемане на правила за новата антикорупционна комисия, за закона за личния фалиит, но от ГЕРБ все казвали: "Няма политическо решение това да се придвижи."

"То било сложно, то било трудно, трябвало още да се мисли, не били съгласни някакви групи хора, които очевидно не са българските граждани...", посочи съпредседателят на ПП.

И обясни, че всичко това спъва получаването на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Направихме правителство и се оцапахме. Позволихме ГЕРБ и ДПС да подкрепят правителството на акад. Денков" - направи равносметка Асен Василев.

"Дълбоката държава играе срещу нас. Ако бяхме взели една стотинка незаконно, вече щяха да са ни арестували" - посочи още. той

Последното - в контекста на арестите и компропатната война, започнали малко преди кампанията.

"Мина повече от месец от ареста на шефката на митниците и се оказа че няма повдигнато обвинение за контрабанда. Оказа се, че има ОПГ от 2-ма души, оказа се, че няма европейска заповед за арест за уж големия мафиот, как се казваше... - Паскал. И се оказа, че обвинението срещу нея е, че е повишила двама души в длъжност. Ако всичко това беше вярно, то вече щеше да бъде използвано срешу нас", посочи в заключение съпредседателят на ПП.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ